Advertentie
sociaal / Nieuws

Gemeenten moeten aan de bak met ‘thuiszitters’

Het kabinet gaat in kaart brengen hoe gemeenten meer dan nu de regie kunnen nemen om jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt te helpen. Het kabinet bereidt een wetswijziging van de Participatiewet voor. Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten.

04 oktober 2019
armoede-jongeren.jpg

Gemeenten moeten meer dan nu de regie nemen om jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt te helpen, vindt het kabinet. Het kabinet gaat in kaart brengen hoe gemeenten dat kunnen doen. Daarbij wordt ook gekeken naar de mogelijkheid om binnen het sociaal domein gegevens van jongeren met elkaar te delen. Het kabinet bereidt een wetswijziging van de Participatiewet voor.

Dat heeft het kabinet vrijdag bekend gemaakt. De komende vier jaar investeert het kabinet 200 miljoen euro om voortijdig schoolverlaten tegen te gaan. Dat vergroot de afstand tot de arbeidsmarkt.

Schoolverlaters

Er zijn ongeveer 300.000 jongeren tussen de 16-27 jaar met een afstand tot de arbeidsmarkt, aldus het kabinet. Zij ervaren knelpunten op weg naar school of werk en zitten tussen veel verschillende hulpinstanties in. De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met het voorstel om in beeld te brengen hoe gemeenten meer dan nu regie kunnen nemen in het bieden van hulp voor deze groep jongeren. Omdat een startkwalificatie een goede uitgangspositie geeft op de arbeidsmarkt, moet het aantal voortijdig schoolverlaters verder omlaag wordt gebracht. Het kabinet wil het aantal afhakers terugdringen tot maximaal 20.000 per jaar. Hiervoor hebben niet alleen scholen een rol, maar blijft ook samenwerking met gemeenten en werkgevers nodig.

Meerdere problemen

Jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt hebben vaak meerdere problemen zoals schulden of problemen thuis, die hen belemmeren bij het behalen van een diploma of het vinden van werk. Ze hebben daardoor te maken meerdere instanties en hulpverleners. Sommige jongeren zien door de bomen het bos niet meer. Ondersteuning op maat is van essentieel belang, stelt het kabinet. Het wil daartoe deze kabinetsperiode maatregelen doorvoeren.

Participatiewet

Een van die maatregelen is de wijziging van de Participatiewet waardoor de ondersteuning die nodig is, kan worden geboden. Overheden, onderwijsinstellingen, sociale partners, zorginstanties en het domein van justitie- en veiligheid moeten samenwerken om jongeren effectief te begeleiden naar een zo zelfstandig mogelijk bestaan, stelt het kabinet.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Marleen / Werkende moeder
Ik hoop dat dit gaat helpen.... Al ouder sta je namelijk volledig buitenspel, want over het kind boven de 17 communiceren instanties, scholen , etc. niet met de ouder. Ook niet waar ouder ziet en communicatie wil over dat er dingen niet goed gaan.
Tjalling Smit / juridsich medewerker
Ondersteuning op maat. Fantastisch. Aanpassing van de wetgeving om kennis te delen wellicht nog beter. Nu nog de financiering voor gemeenten om het maatwerk te kunnen leveren. Zonder de financiële middelen zal de nieuwe wijziging de zoveelste papieren tijger worden.
JvV / consultant
Heel belangrijk - als de gemeenten het overnemen - om te weten wat ze overnemen. Wat zijn de data van het verzuim, van welke opleidingen, hoe lang thuis, welke hulpinstanties met welke effecten en meer.
Wajong'er / Participant met behoud van Wajong.
Tijd om de JWG (Jeugdwerk Garantiewet) en de Melkertbanen weer in te voeren, zoals die in de jaren '90 bestonden. Daardoor hebben kansarmen meer kans op werk dan nu het geval is.
Advertentie