of 61869 LinkedIn

Gemeenten moeten aan de bak met dementie

Een op de vijf mensen krijgt dementie. Driekwart van de mensen met dementie woont thuis en is aangewezen op hulp van gemeenten. Alzheimer Nederland geeft gemeenten in een speciale Focusbrief gemeenten 2020 adviezen om de dementiezorg en de preventie ervan te verbeteren.

Een op de vijf mensen krijgt dementie. Het aantal mensen met dementie stijgt in 2040 naar verwachting naar 550.000. Driekwart van de mensen met dementie woont thuis en is aangewezen op hulp van gemeenten. Die moeten aan de bak.

Respijtzorg

Alzheimer Nederland geeft gemeenten in een speciale Focusbrief gemeenten 2020 adviezen om de dementiezorg en de preventie ervan te verbeteren. Zo moeten gemeenten onder meer respijtzorg en huishoudelijke hulp voor mantelzorgers van dementerenden regelen. Ook moet er aandacht zijn voor lotgenotencontact. Gemeenten moeten de ondersteuning van mantelzorgers samen oppakken met zorgkantoren en thuiszorgorganisaties.

 

Tijdige signalering

Gemeenten wordt geadviseerd ervoor te zorgen dat professionals in de wijk en informele zorg samenwerken. De casemanager dementie doet er goed aan ondersteuning vanuit de Wmo direct in te zetten. ‘Dit draagt bij aan tijdige signalering, langer meedoen en het voorkomen van crisisopnames.’ Gemeenten moeten daarnaast zorgen voor voldoende omvang en variatie in het aanbod van activiteiten. Door het als gemeente aanbieden van scholing aan inwoners kan een gemeente dementievriendelijk worden gemaakt of gehouden. ‘Het herkennen van én omgaan met mensen met dementie draagt bij aan langer meedoen en minder meldingen bij verward gedrag’, verduidelijkt Alzheimer Nederland in haar Focusbrief.

 

Belangrijke rol

‘Gemeenten spelen een belangrijke rol omdat het aantal mensen met dementie toeneemt’, stelt Julie Meerveld van Alzheimer Nederland. ‘Ze zijn een belangrijke partner als het gaat om de inrichting van de dementiezorg, preventie en het dementievriendelijk maken van de samenleving. Daarom zullen wij dit jaar regelmatig de gemeenten oproepen om het welbevinden van mensen met dementie en hun omgeving te verbeteren.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.