Advertentie
sociaal / Nieuws

Gemeenten luiden noodklok over ex-ama's

Negentien grote gemeenten luiden de noodklok bij minister Gerd Leers (Immigratie) over de situatie van honderden jonge asielzoekers die sinds 1 juli geen opvang en begeleiding meer krijgen. Zij hebben hem hier dinsdag een brandbrief over gestuurd.

05 juli 2011
Hulp stopgezet
Het gaat om ex-ama’s (alleenstaande minderjarige asielzoekers) die beroep hebben aangetekend in hun zaak voor een verblijfsvergunning of om jongeren die zijn uitgeprocedeerd maar niet terug kunnen naar hun land van herkomst. Het kabinet heeft per 1 juli de hulp voor deze groep stopgezet. Hierdoor dreigt deze groep op straat te belanden, waarschuwen de gemeenten. Het gaat om 19 steden waar zich relatief veel ama’s bevinden.


Illegaliteit
,,We wijzen het beleid van het kabinet niet af’’, stelt de Haagse wethouder Marnix Norder (Integratie). ,,Als mensen uitgeprocedeerd zijn en terug moeten, steunen we de rijksoverheid. Maar dit soort consequenties van het beleid wijzen we af. We leven niet in een land waar we jongeren zonder enige toekomst zomaar op straat zetten om in de illegaliteit te belanden.’’


Schrijnende gevallen
Het gaat volgens Norder vaak om ,,schrijnende gevallen’’, zoals alleenstaande moeders of jongeren die al jaren zonder hun ouders in Nederland verblijven. Diverse gemeentebesturen, waaronder Den Haag, hebben nu eigen financiële middelen aangesproken om de groep op te vangen. Maar de 19 steden willen dat Leers een structurele oplossing zoekt voor de ex-ama’s.

Onder de steden die de brief hebben ondertekend, bevinden zich Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Groningen, Leeuwarden en Maastricht.



Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Oscar
terug kunnen ze altijd wel hoor. Kwestie van ze op een vliegtuig zetten.
Dat moet dan ook maar zo snel mogelijk en met veel pers in de buurt gedaan worden, zodat er geen nieuwe AMA 's meer komen.
Advertentie