Advertentie
sociaal / Nieuws

Gemeenten laten miljoenen euro’s liggen

Steeds minder gemeenten slagen er in om bijstandsgeld terug te vorderen. Eind vorig jaar hadden zij samen voor ruim 1,4 miljard euro aan vorderingen openstaan. Er stonden 428.260 vorderingen open met een gemiddeld bedrag van 3.350 euro.

01 augustus 2014

Gemeenten slagen er steeds minder in om bijstandsgeld terug te vorderen. Eind vorig jaar hadden zij samen voor ruim 1,4 miljard euro aan vorderingen openstaan. Er stonden 428.260 vorderingen open met een gemiddeld bedrag van 3.350 euro.

Fraude

In bijna vier op de tien gevallen gaat het om geconstateerde fraude, opgelegde boetes en het niet nakomen van de inlichtingenplicht. Bij ruim zestig procent gaat het om zogeheten niet-verwijtbare vorderingen, zoals met name geldleningen. Dat blijkt uit de Divosa-monitor over 2013. 


Hoge schulden

De gemeentelijke baten uit terugvordering en verhaal bedroegen vorig jaar 135 miljoen euro. Minder dan in de beginjaar van de Wet werk en bijstand (Wwb), toen gemeenten minimaal 160 miljoen per jaar konden innen. Sociale diensten geven aan vorderingen steeds moeilijker te innen zijn. ‘Er is een groeiende groep debiteuren onder de klanten van de sociale dienst die hoge schulden hebben en niet of nauwelijks kunnen afbetalen’, aldus de monitor.


Bovenop

Gemiddeld hebben gemeenten vorig jaar 8,35 procent van hun uitstaande vorderingen teruggekregen. De meesten haalden rond de 7,5 procent binnen, met uitschieters naar boven (34 procent) en beneden (nul procent) . De grote verschillen worden deels veroorzaakt door de moeilijkheidsgraad van uitstaande vorderingen, maar ook door verschillen in inspanning. Gemeenten die er bovenop zitten, halen beduidend meer geld op, stelt Divosa in zijn monitor. Enschede en Rotterdam bijvoorbeeld zetten volop in op het voorkomen en de aanpak van fraude, zo meldde Binnenlands Bestuur eerder. In 2013 leverde het voorkomen en beëindigen van oneigenlijk gebruik van bijstand de gemeente Enschede 6,1 miljoen euro op. Bijna veertig procent van de fraudeopbrengst over 2013 werd door die aanpak gerealiseerd. Ook wordt bijstandsfraude opgespoord. Het Enschedese fraudebeleid leverde vorig jaar 8 ton meer op dan in 2012. In Rotterdam werd vorig jaar voor 6 miljoen euro aan bijstandsfraude opgespoord. Fraude komt sneller aan het licht doordat de stad de aanpak verscherpte door per wijk gericht te controleren.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Piet / Adviseur /lastpak
En gaan we straks ook een sensationele kop krijgen als: De Nederlandse belasting betaler betaald miljoenen teveel door misbruik witte boorden criminelen? Of zit de corruptie zo diep dat we het daar niet over mogen hebben in deze bananen republiek?
faber
Yolanda husselt alles weer lekker door elkaar. Gemeenten die opgevoerd worden als voorbeeld van 'er boven op zitten' doen vooral hun best fraude te voorkomen. Dat is niet hetzelfde als innen van fraudeschulden. Bijstandsschulden innen is dus niet zo simpel, bij wie niks heeft valt niks te halen. Verder blijven deze bedragen jaar op jaar zo hoog omdat fraudeschulden niet mogen worden kwijtgescholden. Dat is natuurlijk complete onzin maar de politiek wil het nou eenmaal zo. Verder vraagt vrijwel niemand zich af wat het eigenlijk kost om oninbare vorderingen toch maar te proberen te innen?
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Van een kale kip valt niks te plukken, lijkt mij.
J. Huijts / hoofd soza


Geen nieuw bericht, oud nieuws. Sensationele kop, geen inhoud. Lekker trollen?



joop luster / ontwerper
Hoekstra wijst terecht op de kosten die gemoeid zijn met deze vorderingen. Daarnaast hebben deze mensen veelal ook schulden bij nutsbedrijven. Vaak hebben incassobureaus schulden gekocht van deze bedrijven. Dan hebben die toch iets van hun geld terug en de incassobureaus hebben een claim op de oorspronkelijke schuld. Vraag me daarom ook af hoe deze 'rijkdom' van de incassobureaus door accountants gewaardeerd wordt.
Advertentie