of 59250 LinkedIn

‘Gemeenten laten autisten vallen’

Gemeenten laten autisten tussen wal en schip vallen. Dit stellen belangenverengingen Balans en NVA in een brief aan de Tweede Kamer.

Gemeenten laten autisten tussen wal en schip vallen. Dit stellen belangenverengingen Balans en NVA in een brief aan de Tweede Kamer.

Klant nauwelijks centraal
Sinds het Rijk meer zorgtaken heeft uitbesteed aan gemeenten en aan zorgverzekeraars maken gemeenten te weinig gebruik van de specialistische kennis van de GGZ op het gebied van autisme en andere ontwikkelingsstoornissen. De klant staat nauwelijks centraal. Bovendien is de financiering sinds de transitie van de zorg ontoereikend, menen de belangenclubs. 

Te weinig kennis
Gemeenten hebben volgens Balans en NVA te weinig kennis in huis om zorgaanbieders inhoudelijk te beoordelen en nemen daardoor de verkeerde besluiten bij bezuinigingen op voorzieningen. Bovendien moet in toenemende mate Nee worden gezegd door zorgaanbieders aan de klant omdat zij de budgetplafonds hebben bereikt of niet meer gefinancierd krijgen of te weinig betaald krijgen voor de zorg die zij leveren aan kinderen en volwassenen met autisme of andere ontwikkelingsstoornissen. ‘Stoppen met gespecialiseerde hulp is dan de enige mogelijkheid’.

Gemeentegrenzen
Ook signaleren de verenigingen dat gemeenten denken en handelen binnen de eigen gemeentegrenzen. Instellingen buiten de eigen gemeentegrenzen worden niet vaak niet gefinancierd. Daardoor zouden de wachttijden oplopen en de keuzevrijheid worden beperkt.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Gerrit op
Zelf ben ik goed functionerend autist. Huis gezin en zelfs een baan, zolang alles aan mijn voorwaarden voldoet is het best uit te houden. Ik merkte toen ik werkloos was wel veel onbegrip bij uwv, gemeente etc. Ik kopieer namelijk mijn gesprekspartner tijdens gesprekken dus niemand valt ooit iets op. Diagnose heeft 2 jaar geduurd en dat was onlangs gedaan. ..maar op het topic. Probleem is dat geen 2 autisten hetzelfde zijn, van veel autisten merk je het nooit. Het probllem ontstaat vaak dat de marges tussen stabiel en instabiel leven flinterdun zijn..waar anderen een fikse buffer hebben. Nu is dat niet perse nadelig, maar het maakt het staande blijven in dasgelijks leven een avontuur an sich... Maar probeer dast maar eens te begrijpen als niet autist. De gemeente zou ten mnste 1 ervaringsdeskundige aan moeten nemen ...
Door W.F.Willems (geen) op
Ophouden met allerlei infame praatjes over gemeenten, ze hebben dit nog niet zo lang op hun bordje. Voor klachten graag naar Den Haag, het verzamelpunt van praatjesmakers en andere politieke non-valeurs.
Door Freek op
@M, Monique en Leva
Het zal jullie misschien verbazen, maar ik heb veel ervaring met autisme. Mijn broer (59, ben zelf een paar jaartjes ouder) is gediagnotiseerd klassiek autist. Hij heeft weliswaar een gebruiksaanwijzing, maar redt zich heel behoorlijk op zijn niveau. Dat ging niet zonder slag of stoot. De familie heeft moeten vechten om hem op de juiste plek te krijgen.
Geld speelde daarbij nooit een rol. Natuurlijk, vroeger was er meer beschikbaar. Vakanties met zijn groep naar Spanje, Griekenland, Cyprus, het kon niet op. Iedere dag 2 x uit eten, en dat 2 weken lang. En reken maar dat de groep begeleiders zeker 2 x zo groot was als het aantal autisten...
Nu is het wat soberder. De vakanties gaan naar een Waddeneiland, de Veluwe of een Zeeuwse kustplaats. Met 1 begeleider op 2 autisten. Voor 1 week en hooguit een keertje naar het pannenkoekenrestaurant. Voor mijn broer maakt het niets uit. Hij vind het net zo leuk en is bij terugkomst nog steeds reuze enthousiast.
Inleveren kan prima zonder kwaliteitsverlies !
Door Bor (Doeternietoe) op
Autisme is voor mensen die er niet mee te maken hebben niet te begrijpen. Ook ouders hebben het moeilijk om met een autistisch kind om te gaan. Ook voor milde autisten is het leven een jungle vol geschreeuw en onbegrijpelijkheden. Met goede ondersteuning en / of medicatie en begrip kan deze groep goed functioneren. Vaak zijn ze goudeerlijk, uiterst loyaal en niet kleinzerig. Om die reden is het zaak om als buitenstaander bescheiden te zijn in uw oordeel en het universum te danken als u geen autist ben.
Door Alfred op
Ik wil niets afdoen aan reële problematiek, maar constatering is wel dat de GGZ sector ook na decentralisaties hardnekkig blijft lobbyen om "meer geld". Bij de TK, uiteraard, zoals altijd. Niet in gesprek met de eerstverantwoordelijken.
Door Leva (Moeder zoon ASS (33)) op
De Gezondheidsraad heeft een advies uitgebracht http://www.gezondheidsraad.nl/sites/default/file … Waarom een advies vragen als er toch niets mee gedaan wordt. Het is ronduit een schande om mrnsen zo aan hun lot over te laten!
@Freek, Ries, Klaas Ik hoop dat u nooit in de situatie komt dat u hulp nodig heeft en u aan uw lot wordt overgelaten.
Door Monique (moeder van kind met autisme) op
Het wordt tijd wordt dat de mensen die denken dat er een kip met gouden eieren geslacht wordt en het best wat minder kan voor deze kwetsbare groep, eens nader gaan kennis maken met kinderen en volwassenen met autisme. En dan niet een uurtje babbelen maar echt meemaken hoe intensief de zorg (begeleiding) soms is die deze bijzondere mensen nodig hebben om zo goed mogelijk te functioneren in deze maatschappij.
Van autisme genees je niet, je hebt het je leven lang.
Door M (CDA-lid) op
@Doornroosje24:
"Bezuinigen op de zorg is en blijft een politieke keuze. Er is geld zat.
Triest dat mensen met autisme buiten de boot vallen. De wereld is al lastig voor ze door alleen nog maar te moeten presteren en geld verdienen.
Jammer dat mensen die geen ervaring hebben met autisme deze mensen geen begeleiding gunnen die ze verdienen. En drogredenen gebruiken."

Heeft de neoliberale politiek soms de grootste hekel aan autisten, of wordt dit probleem veroorzaakt doordat omdat autisten vaak intelligent zijn en van de buitenkant deze handicap niet te zien is?

Ik vrees dat wanneer Wilders aan de macht komt, dat autisten en andere groepen met een beperking dan helemaal uitgesloten zullen worden van welke vorm van zorg en ondersteuning dan ook. Nu hij vluchtelingen en moslim-allochtonen uitsluit, doet hij dat net zo goed bij andere groepen.
Door doornroosje24 (floormanager) op
Bezuinigen op de zorg is en blijft een politieke keuze. Er is geld zat.
Triest dat mensen met autisme buiten de boot vallen. De wereld is al lastig voor ze door alleen nog maar te moeten presteren en geld verdienen.
Jammer dat mensen die geen ervaring hebben met autisme deze mensen geen begeleiding gunnen die ze verdienen. En drogredenen gebruiken.
Door M (CDA-lid) op
@Freek:
"Balans en NVA moeten er nog aan wennen dat de gouden tijden voorbij zijn. Dat voor ieder met een klein vlekje een berg geld klaar lag. Dat het vangnet WAJONG een levenslange uitkering garandeerde.
We moeten allemaal inleveren."

Dat mensen daardoor tussen wal en schip vallen, moeten wij als politiek en samenleving niet willen. Ja, we moeten allemaal wel wat inleveren, maar dat mag nooit betekenen dat mensen hun zorg en ondersteuning volledig ontnomen wordt! Beter uitkeringen en lonen bevriezen of iets verlagen, of minder dagdelen zorg en ondersteuning bieden, dan dat zorgbehoevenden hun zorg en ondersteuning helemaal moeten verliezen!

Sommigen hebben nu eenmaal begeleiding nodig om te kunnen participeren. En dat willen we toch allemaal, mensen mogen niet thuis komen te zitten, vanwege dat zorg en ondersteuning volledig wegvallen.

Volgens mij heeft dit kabinet een enorme hekel aan diegenen die vanwege een beperking zorg en ondersteuning nodig zijn.