Advertentie
sociaal / Nieuws

Gemeenten kunnen Reshoring stimuleren via sociale werkplaatsen

De tendens dat bedrijven hun productie vanuit Azië terughalen naar Nederland biedt kansen voor mensen die nu in de sociale werkplaatsten werken.

08 augustus 2013

De tendens dat steeds meer bedrijven hun productiefabrieken vanuit Azië en Oost Europa weer terughalen naar Nederland, biedt kansen voor werknemers van de sociale werkplaatsen. Rijk, maar vooral gemeenten moeten hierop inspelen en (bureaucratische) belemmeringen wegnemen.

‘Maak’-fabrieken keren terug
Nu de loon- en productiekosten in het voorheen zo goedkope Azië sterk stijgen, halen steeds meer Nederlandse bedrijven hun ‘maak’-fabrieken terug naar ons land. Vooral het midden en kleinbedrijf keert huiswaarts, zo is de tendens. ‘En dat zal zeker doorzetten’, aldus Tweede Kamerlid John Kerstens van de PvdA. Hij wordt in zijn verwachting gesteund door Gert-Jaap van Ulzen, VVD-fractielid in de raad van Leeuwarden.

Kamervragen/Raadsvragen
Beide politici hebben respectievelijk Kamervragen dan wel Raadsvragen gesteld over Reshoring. Zij zoemen daarbij in op de inzet van sociale werkplaatsen als stimulans voor bedrijven om terug te keren. ‘Het gaat vaak om eenvoudig productiewerk’, stelt Kerstens. ‘Daarmee is het voor een deel uitermate geschikt voor veel werknemers van de sociale werkplaatsen. ‘

Aantrekkelijk want goedkoop
En dat komt volgens hem en Van Ulzen dan weer goed uit, omdat mensen met een arbeidsbeperking onder nieuwe Participatiewet zoveel mogelijk bij het gewone bedrijfsleven aan het werk zullen moeten. Voor terugkerende bedrijven zijn zij aantrekkelijk, omdat de arbeidskosten deels worden gesubsidieerd.

VNG: gemeenten zien kansen
Gemeenten zien hier inderdaad kansen, stelt de VNG: Reshoring biedt mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt (waar de concurrentie om beschikbare banen nu erg hoog is) meer kansen. Voor Sw-bedrijven betekent het meer opdrachten en inkomsten. Veel gemeenten moeten nu aan het einde van het jaar de verliezen van de Sw-bedrijven bijpassen. Door deze ontwikkeling zal de rekening mogelijk lager worden’, aldus woordvoerster Lianne ter Maat.

Tijdgeest op tijd begrijpen
Om zeker te zijn dat ook Leeuwarden de tijdgeest begrijpt en op tijd de kansen  benut, heeft de VVD-fractie deze week vragen gesteld. Van Ulzen: ‘We willen niet achter in de rij staan en over tien jaar zien dat we alles hebben laten liggen’.

Geen ongelimiteerde subsidie
Maar vrezen hij en Kerstens niet voor een ongelimiteerde subsidiestroom richting bedrijfsleven, waarbij de ene gemeente tegen de andere wordt uitgespeeld? Van Ulzen ziet dat laatste probleem in Friesland in ieder geval niet. ‘Hier kennen we elkaar voldoende, we zouden wel knettergek zijn om elkaar in een race naar de bodem de tent uit te vechten. Samen kunnen we de voordelen en de besparingen pakken’.

Kerstens : ‘Het gaat om mensen die sowieso met gemeentelijke financiële steun naar de arbeidsmarkt moeten worden begeleid. Als je daarmee nieuwe werkgelegenheid kunt scheppen, dan is dat gemeenschapsgeld juist zeer effectief besteed.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

J. Derckx
dát weet deze overheid niet, zij zeggen achteraf sorry en zijn nergens verantwwordelijk voor in hun ogen.
VVD-er / Consulent Sociale Zaken
Super! Onderkant van de samenleving is inmiddels iedereen die werkloos wordt. Allemaal verplicht met behoud van uitkering de fabrieken in! Geen loon, laat staan minimumloon. Laat me niet lachen! Hahaha! Loon betalen is toch niet meer van deze tijd!
pieter / wegkijker
Goed plan. Hierdoor kunnen sw bedrijven weer volume binnenhalen (gedetacheerd bij de werkgever uiteraard) waardoor zinvolle arbeid voor de zogenaamde onderkant van de arbeidsmarkt wordt gegenereerd.
Hvdh@gmail.com / O.R
Iet voor de O.R
Pipadekloon / Voorlichter
Gelukkig maar voor mensen bij de SW bedrijven is genoeg werk te genereren. Niet op de Rutte manier bij de post mensen ontslaan en die plaatsen in laten nemen door de mensen uit de sw bedrijven.
Wajong'er / Participant met behoud van Wajong.
Een goede zaak! Zo behouden we ook genoeg werkgelegenheid voor de mensen in een kwetsbare positie. Niet alleen maar op Sociale Werkplaatsen (WSW) wordt productiewerk gedaan, maar ook op dagbestedingscentra in het kader van de Arbeidsmatige Dagbesteding.
J. Derckx
Hoop doet leven nu NL lagelonenland nr 2 in W-Eu is, de Bijstandstrekker staat te trappelen om voor winst van de gemeente te gaan werken in zo'n bedrijf tegen 70% van zijn oude loon dat hij voor hetzelfde werk kreeg. Gewoon loon voor gewoon werk is mijn devies, dan hebben deze mensen hun waardering voor hun gedane werk. ls dit werk minder waardig is in de ogen van derden moet er nog zoiets als een toeslag bij. Zo'n werk doet niet iedereen. Laat de werkgevers eens weten dat zij ook een maatschappelijke verantwoording hebben en dat subsidies niet bedoeld zijn als extra winst zonder ervoor te werken.
A, Werkgelegenheid / werkgelegenheid
Is de overheid nu bezig om SW bedrijven overeind te houden of om er voor te zorgen dat werkzoekenden en werkgevers elkaar goed weten te vinden?
Advertentie