of 60775 LinkedIn

Gemeenten krijgen meer geld voor jeugd-GGZ

Het rijksbudget voor de jeugd-ggz gaat in 2015 van 700 naar omstreeks 850 miljoen euro. Dat heeft staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) maandag bekendgemaakt. Bij de uitwerking van de plannen bleek dat er geen rekening mee was gehouden dat soms niet alleen een kind wordt behandeld maar ook de ouders.
1 reactie
Gemeenten krijgen als ze in 2015 verantwoordelijk worden voor de jeugdzorg meer geld voor de jeugd-GGZ. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) heeft maandag bekendgemaakt dat het budget voor de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) voor jeugdigen omhoog gaat van 700 naar omstreeks 850 miljoen euro.

Behandeling

Er gaat meer geld naar de jeugd-ggz, omdat bij uitwerking van de plannen bleek dat er in de cijfers tot nu toe geen rekening mee was gehouden dat soms niet alleen een kind wordt behandeld maar ook de ouders. Door zo'n 150 miljoen euro extra vrij te maken, kunnen ook deze behandelingen in de nieuwe opzet worden gefinancierd. 

 

Op volle kracht

Van Rijn komt uiterlijk in december met nieuwe berekeningen hoeveel geld de gemeenten krijgen voor deze taken. Gemeenten kunnen dan volgens de bewindsman 'op volle kracht' verder met de voorbereidingen op deze nieuwe taak. De Transitiecommissie Stelselherziening Jeugd (TSJ) onder leiding van Leonard Geluk houdt alle plannen in de gaten. Geluk gaf eerder aan dat financiële duidelijkheid de belangrijkste prioriteit is voor gemeenten en zorgaanbieders om definitief afspraken te kunnen maken over het voortzetten van zorg voor kinderen en gezinnen.

 

Meerwaarde

Dat er nu meer geld komt voor dit onderdeel van de jeugzorg bewijst voor Van Rijn dat de grondige

voorbereidingen van deze operatie effect hebben. ,,Dit bewijst de grote meerwaarde van de regionale transitiearrangementen waar nu overal in het land hard aan wordt gewerkt. Daardoor hebben we nu een helder beeld van onvolkomenheden en uitvoeringsvraagstukken voor 2015. Die kunnen we dus nu al, ruim een jaar van tevoren, in goed onderling overleg oplossen zodat de zorg voor kinderen en gezinnen goed blijft lopen.''

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Moeder (moeder, vrijwilliger) op
Het is absurd. De Jeugdwet wordt bedacht omdat zogenaamd de ouders tekortschieten en wat zouden mankeren als ouders, ook bij GGZ-problemen waarvan de wetenschap zegt dat het alleen aan het erfelijk materiaal van ouders ligt. Vervolgens vergeet de regering voor het gemak het geld voor ouderbegeleiding mee te rekenen. Zo kunnen we zien wat een bende de regering ervan maakt. en dat de Jeugdwet rammelt. Overigens is de 'behandeling van ouders' niet gelegen in het feit dat ouders falen, zoals het grote publiek na dit nieuwsbericht op NOS teletekst gaat denken of al dacht. Het zit erin dat je moet weten hoe je communiceert met een kind tijdens 3 paniekaanvallen met 3 extreme dwangrituelen per dag. Dwangrituelen waarbij een kind om een miniem 'verkeerd' detail, zoals een zoekgeraakt potloodje, zijn hele leven stilzet, inclusief schoolgang.