of 64204 LinkedIn

Gemeenten krijgen extra geld voor opvang vluchtelingen

Gemeenten krijgen extra geld voor de opvang van vluchtelingen. Het kabinet maakt tot en met 2017 extra geld vrij om gemeenten te faciliteren bij de opvang van de hogere instroom van vluchtelingen. Dat heeft minister Dijsselbloem (Financiën) vrijdag bekendgemaakt.

Gemeenten krijgen extra geld voor de opvang van vluchtelingen. Om hen te faciliteren bij de opvang van de hogere instroom van vluchtelingen, maakt het kabinet in 2015, 2016 en 2017 extra geld vrij. Dat heeft minister Dijsselbloem (Financiën) vrijdag bekendgemaakt.

Verhoging normbedrag

Met terugwerkende kracht heeft het rijk besloten om voor dit jaar het normbedrag voor crisisnoodopvang van 40 euro per persoon per nacht te verhogen naar 100 persoon per nacht. Dat werd eerder vandaag al duidelijk uit het bestuursakkoord tussen rijk, gemeenten en provincies. Uit recent onderzoek van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bleek dat de vergoeding die het COA aan gemeenten betaalt ontoereikend is. De VNG bespreekt het akkoord, waarin ook afspraken zijn gemaakt over huisvesting, scholing en integratie, maandag met de leden, tijdens de Buitengewone Algemene Ledenvergadering. Voor volgend jaar is er naar verwachting 400 miljoen euro extra nodig voor opvang, stelt het kabinet.

 

Hogere instroom

Het kabinet houdt voor 2015 en 2016 rekening met een hogere instroom van asielzoekers van 58.000. Voor de opvang in het COA stelt het kabinet dit jaar 350 miljoen euro extra beschikbaar. ‘Door de hoge instroom moesten we meer geld vrijmaken voor opvang. Gelukkig kunnen we dit inpassen. Belangrijk is dat we ook goede afspraken met de gemeenten kunnen maken over de verdere aanpak’, aldus Dijsselbloem. 

 

 


 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Wim Vreeswijk (Financieel adviseur) op
Even voor de goede orde: niet het Rijk of Dijsselbloem betaalt meer voor opvang van vluchtelingen, maar uiteindelijk is het belastingbetaler die de eindjes nog verder aan elkaar moet knopen.