of 59250 LinkedIn

Gemeenten krijgen 4,2 miljoen voor aanpak seksueel geweld

Er zijn op dit moment 9 Centra voor Seksueel Geweld in verschillende regio’s waaronder Amsterdam, Nijmegen, Emmen en Friesland. Binnenkort moeten dat er 16 zijn.

Gemeenten krijgen de komende twee jaar 4,2 miljoen euro extra om seksueel geweld aan te pakken. Dat hebben minister Ard van der Steur (V en J) en staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) besloten. Met het geld moet een landelijk dekkend netwerk van Centra voor Seksueel Geweld opgezet worden.

Zorg en ondersteuning
Een Centrum voor Seksueel Geweld (CSG) biedt gespecialiseerde hulp aan slachtoffers van verkrachting en aanranding. Artsen, verpleegkundigen, politie, psychologen, maatschappelijk werkers en seksuologen werken er samen. Slachtoffers kunnen er medische zorg en psychische ondersteuning krijgen. Ook wordt forensische expertise ingeschakeld voor opsporing en vervolging van daders en kunnen mensen er praktische informatie krijgen, bijvoorbeeld over schadevergoeding.


Nog 5 centra
Er zijn op dit moment 9 Centra voor Seksueel Geweld in verschillende regio’s waaronder Amsterdam, Nijmegen, Emmen en Friesland. Soms zijn deze centra onderdeel van een ziekenhuis, soms zijn ze ondergebracht bij de GGD. De bewindslieden willen dat er een landelijk dekkend netwerk van Centra komt, 16 in totaal. De komende maanden opent in de regio’s Haarlem en Rotterdam een centrum. Later dit jaar moeten in andere regio’s nog 5 centra volgen. Het geld dat beschikbaar is gesteld is voor 2 jaar.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Heleen (Professional publieke gezondheid) op
Mooi deze uitbreiding voor gespecialiseerde hulp, daarnaast blijvend aandacht nodig voor preventie van seksueel grensoverschrijdend gedrag, goed om te kijken wat deze centra daar in kunnen betekenen
Door Conny Miermans (wethouder) op
Logische verbinding met de netwerkorganisaties van RUPS (uittredende prostituées) die nu ook landsbreed bestaan.
Door Paul Kemperman (ex-ambtenaar gemeente Zevenaar) op
Er zou ook (gespecialiseerde) hulp geboden moeten worden bij werkplekgeweld.