of 63966 LinkedIn

'Gemeenten kopen thuiszorg in onder kostprijs'

Gemeenten moeten een basistarief hanteren voor de thuiszorg, maar desondanks heeft SP-Kamerlid Leijten signalen dat gemeenten regelmatig onder kostprijs duiken.
2 reacties

Gemeenten moeten een basistarief hanteren voor de thuiszorg, maar desondanks heeft SP-Kamerlid Renske Leijten signalen dat er gemeenten zijn die onder de kostprijs duiken. Leijten wil weten wat staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) daar aan gaat doen.

Verplicht basistarief
,,Volgens ons moet de wet die gemeenten verplicht met een basistarief te werken, gewoon worden uitgevoerd. Van Rijns voorganger Marlies Veldhuijzen van Zanten heeft aangegeven dat zij dat ook vond, maar sindsdien hebben we niks meer gehoord. Wij willen nu weten of we op Van Rijn kunnen rekenen'', aldus Leijten.

 
Plannen kabinet 

Thuiszorgmedewerkers en Abvakabo-bestuurders volgen deze discussie in de Tweede Kamer woensdag nauwlettend vanaf de publieke tribune. De zorgvakbond is al langer ongerust over de plannen van het kabinet met de thuiszorg en over hoe het er momenteel al aan toe gaat in een aantal gemeenten en wil hier nogmaals de aandacht op vestigen.
 
Lager salaris of ontslag 

,,Gemeenten willen de thuiszorg steeds goedkoper inkopen. Zorginstellingen gaan in zee met gemeenten voor veel lagere tarieven en stellen hun medewerkers voor het blok: een lager salaris of ontslag'', vertelt Lilian Marijnissen van Abakabo FNV. ,,Thuiszorgmedewerkers worden ingekocht als schoonmakers, maar ze zijn meer dan dat, ze doen meer dan ramen lappen. Ze hebben een belangrijke signaleringsfunctie. Draait mevrouw het gas wel uit? Maakt ze haar post nog open? Staat er geen eten te rotten in de koelkast?''

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hannes Haganum (Overheidsdienaar) op
Ronduit grof en schandalig ! Hypocriete gemeentebesturen werken zo actief mee aan slechte werkomstandigheden in de zorgsector. En dan maar hypocriet zwetsen in de politiek over Max Havelaar producten uit de Derde Wereld. Onderwijl lekker personeel uitbuiten dat onder minimumloon moet werken. Heet dit vertrouwen kweken ? Gaat de gemeente Rotterdam straks ook soms actief euthanasie bevorderen om dat scheelt in de zorgkosten ?
Door Adelaide op
Een onomkoombare ontwikkeling. Dat weet mevr. Leijten diep in haar hart ook wel.

Het rijk zadelt de gemeenten op met deze zorgtaken. Maar past wel een forse korting toe op het budget. Dus rest de gemeenten weinig anders dan te zoeken naar een goedkopere uitvoering. Het alternatief is nl. een deel van de zorgtaken niet meer uitvoeren. En daar zijn patiënten helemaal niet bij gebaat.