of 59185 LinkedIn

'Gemeenten komen zorgplicht kinderen niet na'

Ze worden van het kastje naar de muur gestuurd, met alle gevolgen van dien. Dat harde oordeel velt de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN).
1 reactie

Honderden kinderen en jongeren met een beperking krijgen niet de zorg en begeleiding die ze nodig hebben. Ze worden van het kastje naar de muur gestuurd, met alle gevolgen van dien. Dat harde oordeel velt de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN).

Brandbrief

Voorzitter Femke Halsema heeft een brandbrief over de kwestie geschreven aan haar oud-collega's in de Tweede Kamer en praat er zaterdagavond over in tv-programma Kassa. Ze stelt dat de helft van alle instellingen die zeer jonge kinderen begeleiden, van nul tot zes jaar, ervaart dat kinderen soms onterecht geen toegang krijgen tot de Wet langdurige zorg (Wlz).

 

Zorgplicht gemeenten

Daarnaast vindt 40 procent van de instellingen dat gemeenten hun zorgplicht niet goed nakomen. Daardoor krijgen kinderen met ernstige beperkingen geregeld geen of te weinig hulp.

Als jongeren achttien worden en dus officieel volwassen zijn, vallen ze volgens de vereniging vaak tussen de wal en het schip. Dat komt doordat de Jeugdwet dan niet meer voor hen geldt. De vijftig aangesloten hulpinstellingen telden samen 560 jongeren die in de problemen kwamen toen ze achttien werden. 'Die jongeren hebben bijvoorbeeld geen veilige plek om te wonen, ze hangen werkloos rond en sommigen glijden af naar criminaliteit.'

 

Werk en ondersteuning

De VGN vindt dat gemeenten deze jongeren moeten blijven helpen op het gebied van wonen, werk en ondersteuning. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Foute boel (pas oordelen als je weet waar het over gaat en hoe het werkt) op
Waar komen deze verhalen toch vandaan ?
Dit strookt niet met de realiteit.
Femke Halsema moet eens de wijken in en met burgers in gesprek gaan want de conclusie is dat er overbodig veel hulp wordt opgedrongen bij kinderen en gezinnen met een beperking zo ver het een echte beperking betreft natuurlijk want als het aan de jeugdzorg ligt is ieder kind geestelijk beperkt en de ouders ook op papier en door de werkwijze van de teams.Er wordt alleen maar geluisterd naar de teams.Er is zoveel loos en zoveel verkeerd dat mevr. Halsema dit echt niet meer kan bijbenen wie wel bij de overheid ?