Advertentie
sociaal / Nieuws

'Gemeenten kom met plannen schuldhulp'

Staatssecretaris Klijnsma roept de gemeenten op te komen met plannen voor de professionalisering van de schuldhulpverlening. ‘Er is 7,5 miljoen beschikbaar en dat geef ik liever niet terug aan de minister van Financiën’.

15 november 2016

Staatssecretaris Klijnsma roept VNG en koepelorganisaties op te komen met plannen voor de professionalisering van de schuldhulpverlening. ‘Er is 7,5 miljoen beschikbaar en dat geef ik liever niet terug aan de minister van Financiën’.

Verbeteringen
Afgelopen juni werd de Wet op de schuldhulpverlening geëvalueerd. Daaruit kwam onder meer naar voren dat de professionaliteit en de registratie in de schuldhulp verbeterd moeten worden. Dat gaat van schuldhulpverleners in de uitvoering, beleidsmedewerkers bij gemeenten tot wethouders en cliëntenraden. In de schuldhulpverlening wordt veel gebruikgemaakt van vrijwilligers en ook zij moeten ondersteuning krijgen bij het terugdringen van problematische schulden. Voor dit jaar is er nog 0,5 miljoen beschikbaar, volgend jaar 4 miljoen en het jaar erna 3 miljoen. Maar daarvoor is het wel essentieel dat er plannen komen hoe dit aan te pakken.

 
Geld is er niet voor niets

‘Dat geld is er niet voor niets, het is echt bedoeld om een professionaliseringsslag te maken’, aldus Klijnsma op een bijeenkomst over schuldhulpverlening. ‘Ik roep de koepelorganisaties van gemeenten, de VNG en ook de NVVK, Divosa, de Landelijke Cliëntenraad en Sociaal Werk Nederland dan ook op echt werk te maken van die plannen. Laat mij voor 1 januari weten hoe jullie dit willen aanpakken. Want is zou het heel jammer vinden het geld weer terug te moeten geven aan de minister van Financiën.’

Onderzoek toegang

In juni kondigde Klijnsma ook aan dat ze de Inspectie SZW een extra onderzoek zou laten uitvoeren naar de toegankelijkheid van de schuldhulpverlening. Er zijn veel signalen dat gemeenten vaak te streng zijn in de selectie van mensen die hulp krijgen. Daardoor komen mensen die echt diep in de schulden zitten soms niet in aanmerking voor een traject, bijvoorbeeld omdat ze al eerder in de schuldhulpverlening hebben gezeten. De resultaten van het onderzoek van de Inspectie naar de toegang tot de schuldhulp wordt nog deze maand verwacht.

Wettelijke aanpassingen
Uit de evaluatie van de Wet schuldhulp kwam afgelopen zomer ook naar voren dat gemeenten meer cijfers nodig hebben. Daarom werken kabinet, VNG, Divosa en NVVK aan betere sturings- en monitoringsinformatie. Er komt een benchmark armoede en schulden zodat gemeenten met elkaar kunnen worden vergeleken. Een aantal aanpassingen in de wet zijn inmiddels gedaan. Gerechtsdeurwaarders zijn aangesloten op het beslagregister envanaf volgend jaar is er een breed moratorium zodat schuldenaars tijd krijgen 'op adem te komen' en de schuldeisers tijdelijk in de wacht komen te staan. De vereenvoudiging van de beslagvrije voet gaat dit jaar naar de Kamer. Wanbetalers in de zorg krijgen een aanzienlijk lagere bestuursrechterlijke premie.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Frans
Het merendeel van de mensheid in Nederland heeft een houding van ikke ikke ikke en de rest kan stikke als ik het maar goed heb.Je ziet het bij ambtenaren,wijkteams jeugdzorg en hulpverleners niemand komt als er geen geld voor betaald wordt.De echte goede vrijwiligers en mantelzorgers die verdienen alle waardering want die zijn er altijd.
Jan / Budgetcoach Stg Financieel Sterk
Mooi dat er geld is. Jammer dat juist de koepelorganisaties met hun "vaste" strukturen de plannen mogen maken en indienen. Belangrijk is namelijk om mensen uit de schulden te helpen dus preventief op te treden. Binnen mijn stichting werken we succesvol samen met wijkteams, makelaars en andere om mensen met betalingsachterstanden tijdig te helpen..Zodat de starre en kostbare schuldhulpverlening niet in beeld hoeft te komen. Resultaat: kostenbesparend én mensen zijn binnen enkele maanden weer op de rit. Erop af dus en tot nu toe jammer dat gemeenten deze wat mij betreft effectieve aanpak niet of nauwelijks willen financieren. Ik wil graag een plan indienen bij mw Bussemaker, welke koepel of gemeente durft?
Hans
Het zou goed zijn als er ook voor daklozen overal posters opgehangen zouden worden bij treinstations etc. met duidelijke grote telefoonnummers berichten/boodschappen er op waar ze terecht kunnen voor hulpverlening voor hun schulden ook deze mensen willen een ander leven.En met adressen mogelijkheden/plekken in de steden waar ze gratis ergens kunnen bellen. We kunnen ze makkelijk veroordelen maar hun leven is elke dag hard en zwaar om te overleven zeker nu in de kou en het moet iets makkelijker worden gemaakt om aan een postbus te komen voor een uitkering en een zorgverzekering.Want ze willen vooruit.Fantastisch dat er steeds meer programma's over worden gemaakt prachtige mensen met een mooi levensverhaal vol kracht en lang niet altijd verslaafd of gek en zeer beleefd je krijgt altijd een hand van ze als je contact maakt en ze zijn heel erg dankbaar voor alles wat ze wordt aangereikt ieder muntje iedere maaltijd ieder broodje. Ik heb veel RESPECT voor hun postivieve doorzettingvermogen waar het de meeste verwende klagende hollanders aan ontbreekt ik hoor daar ook bij je krijgt zo een ander beter beeld op het leven.Je kunt mensen opzoeken maar het is beter om ze uit te nodigen om zelf in actie te komen omdat dit beter bij de mens past dwang en opdringing werken averechts en doen verdriet. Ze komen echt.
H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Hans,

Neem het voortouw, zet jouw telefoonnummer en adres op de posters, ga koken en reserveer de logeerkamer voor de door jou genoemde doelgroep.

Tenzij je natuurlijk zelf onderdeel uitmaakt van die groep, want dan moet je verder zoeken.

In beide gevallen, veel SUCCES !!
Bert
Van het overschot uit de wmo meer schulden kwijtschelden zonder te oordelen om een ander een beetje een geluksgevoel te gunnen.
Advertentie