of 62812 LinkedIn

‘Gemeenten gedragen zich als uitzendbureau’

Een trend bij gemeenten is bij het aan de man brengen van uitkeringsgerechtigden om organisaties en bedrijven actief te benaderen.

Van klimopbanen en keukentafelgesprekken tot speeddaten in sterrenhotels, van jongerencoaches tot kledingadvieswinkels – ideeën genoeg bij gemeenten om werklozen weer aan het werk te helpen. 

Werkgeversbenadering

De meest opvallende trend in de re-integratieprojecten is volgens experts Pierre Koning en Els Sol, de zogeheten ‘werkgeversbenadering’: gemeenten gedragen zich als een soort uitzendbureau en benaderen actief organisaties en bedrijven om uitkeringsgerechtigden onder de aandacht te brengen als potentiële werknemer. Den Haag leidt werklozen op tot asbestsaneerder, Druten adverteert met mensen in de bijstand, Enschede inventariseert de wensen van werkgevers en koppelt aan elk van hen een vaste adviseur, enzovoorts.
 
'Wegwerpwerkers' 

Verder is duidelijk dat gemeenten worstelen met de vraag in hoeverre tijdelijke banen hun cliënten nu werkelijk vooruit helpen. Zo zegt de Tilburgse wethouder Auke Blaauwbroek (PvdA) dat hij het sociaal gezien niet wenselijk vindt dat werkzoekenden ‘wegwerpwerkers’ worden ‘die telkens opnieuw de bijstandscarroussel in- en uitstappen.’ Zijn Haagse collega Henk Kool (PvdA) denkt daar anders over. Hij meent dat ‘ieder uurtje telt, ook als het een kleine deeltijdbaan betreft.’ De re-integratiedeskundigen neigen naar deze laatste stelling. Mits aan bepaalde voorwaarden voldaan wordt.
 
Geleerd van fouten 

Pierre Koning, chief science officer bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en bijzonder hoogleraar Arbeidsmarkt en Sociale Zekerheid aan de Vrije Universiteit, constateert ten slotte dat gemeenten geleerd hebben van grote fouten uit het verleden, zoals een te brede inzet van scholing. ‘Daarvan is men zich inmiddels bewust dat het resultaat meestal gering is.’

Wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt
Els Sol, universitair hoofddocent aan het Institute for Advanced Labour Studies (AIAS) en het Hugo Sinzheimer Instituut, valt op dat precieze cijfers over de uitstroom naar regulier werk meestal ontbreken. ‘In alle projecten zitten wel positieve elementen, maar de vraag of het op de langere termijn werkt voor de uitstroom naar regulier werk blijft steeds onbeantwoord,’ meent Sol. Koning is het met haar eens dat bij re-integratieprojecten een wetenschappelijke onderbouwing nog altijd vaak ontbreekt, al gaat het volgens hem de goede kant op.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Frans (ambtenaar) op
Waarschijnlijk heeft Hans Bakker meer verstand van verzekeringen.....
Door Petra op
@ Hans Bakker

Ik begrijp dat jullie nog wel eens een feestje hebben, dat zit er bij mijn werkgever niet meer in. Hier zijn al die miljarden (HUH?) nodig om de begroting op een fatsoenlijke manier rond te krijgen!
Door Hans Bakker (Ambtenaar) op
Er is helemaal geen uitstroom naar regulier
werk. Je wordt als een slaaf tewerkgestelt.
De gemeenten ontvangen de inlenersvergoeding.
Verder incasseren de gemeenten miljarden
subsidies, die bedoelt is om de werklozen
op te leiden, maar de gemeenten stoppen
de subsidies in de gemeentekas, die
ze aanwenden voor personeelsfeesten.
Door WSdeRuyter op
Lokaal beleid is een goed antwoord op dit vraagstuk. Ga zo door gemeenten!
Door Maaike Helder op
Waanzinnig artikel over de maakbare Pvda samenleving, ga zo deur.
lol.