Advertentie
sociaal / Nieuws

Gemeenten en scholen ruziën over onderhoudsgeld

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil niet dat basisscholen zelf de beschikking krijgen over het geld voor schoolgebouwen. De brancheorganisatie voor primair onderwijs (PO-Raad) heeft dit voorstel gedaan omdat uit een rapport zou blijken dat met hetzelfde geld meer kan worden bereikt.

17 maart 2010

Miljoenen over
De Algemene Onderwijsbond (AOb) kwam eind januari tot de conclusie dat gemeenten jaarlijks honderden miljoenen euro’s aan uit het gemeentefonds voor schoolgebouwen overhouden. Staatssecretaris Maria van Bijsterveldt van Onderwijs laat daar momenteel onderzoek naar doen.

Afrekening
‘Op deze manier kan met hetzelfde geld meer worden bereikt’, zegt een woordvoerder van de PO-Raad. Scholen doen op dit moment zelf klein onderhoudswerk zoals schilderwerkzaamheden en het vervangen van sanitair. Renovaties, verbouwingen en nieuwbouw wordt vanuit de gemeente geregeld. Met het voorstel willen scholen eigen keuzes kunnen maken en door de ouders op de resultaten worden afgerekend.

 

Onzekerheid
De VNG is van mening dat scholen zich moeten richten op het verbeteren van de huidige afspraken met de gemeenten. De wijziging van de financiering zou een lange periode van onzekerheid tot gevolg hebben. Daarbij zou het verdelen van de rijksgelden over 7000 scholen in plaats van 430 gemeenten heeft veel nieuwe bureaucreatie meebrengen.

 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Marco van Maasacker / senior onderzoeker doelmatigheid
het argument dat het budget over 7000 scholen moet worden verdeeld is achterhaald. Dit kan namelijk via verhoging van het bestaande administratieve traject van de lumpsum uitkering en dan loopt het via zo'n 1200 schoolbesturen. Ik denk dat Gemeenten deze mooie pot met budget niet kwijt willen
Ruud Grondel / wethouder
Het ABOP-onderzoek is in ieder geval zeer onvolledig. Volgens hun site zou Diemen aanmerkelijk minder uitgeven. dat komt omdat de investeringslasten niet zijn meegenomen. Wij blijken anderhalf keer meer uit te geven in plaats van minder.

Hans Heijltjes / senior adviseur Hevo
Schoolbesturen richten zich al 13 jaar op het verbeteren van de al 20 jaar oude regeltjes in de huisvestingsverordening. Ze willen van de sober-doelmatig norm naar een maatschappelijk aanvaarde norm met een gezond binnenklimaat en onderwijskundig goede gebouwen. Ze krijgen echter nauwelijks gehoor. De rigide regeltjes blijven leidend. Scholen moeten maar afwachten wanneer ze een keer aan de beurt komen voor nieuwbouw. En om datte krijgen moeten talloze vergaderingen, overleggen e.d. worden gevoerd. Als dan blijkt dat jaarlijks 300 miljoen niet in onderwijsgebouwen wordt gestoken is het logisch dat schoolbesturen het zelf willen gaan doen. Dat kunnen ze ook zeker. Ook nu is een schoolbestuur al bouwheer als ze dat willen. Als ze het niet willen treedt de gemeente in hun plaats. Laat deze regel staan en het argumant dat kleinere besturen dit niet zouden aankunnen is ook overboord.
Advertentie