of 61441 LinkedIn

Gemeenten doen weinig met taaltoets

Gemeenten toetsen wel of bijstandsgerechtigden het gewenste taalniveau hebben, maar doen vrijwel niets met de uitkomst van de toets. Dat blijkt uit een enquête van de NOS onder 170 gemeenten.

Gemeenten toetsen wel of bijstandsgerechtigden het gewenste taalniveau hebben, maar doen vrijwel niets met de uitkomst van de toets. Dat blijkt uit een enquête van de NOS onder 170 gemeenten.

Voegt weinig toe
Mensen die een bijstandsuitkering krijgen, moeten getoetst worden op hun kennis van de Nederlandse taal. Is die niet op niveau, dan moet de bijstandsgerechtigde terug de schoolbanken in. Wie dat niet doet kan gekort worden op de uitkering, of deze zelfs helemaal verliezen. Maar veel gemeenten, die de testen moeten uitvoeren en de regels handhaven, vinden de nieuwe regels weinig toevoegen, omdat ze al werken aan betere beheersing van de Nederlandse taal, blijkt. Eén op de drie ziet het nut er helemaal niet van in.


Niet uitvoeren
Er zitten grote verschillen in de vorderingen van gemeenten bij het controleren van het taalniveau. Een aantal gemeenten heeft iedereen al getest, anderen hebben alleen de nieuwe instromers beoordeeld. Uit de enquete blijkt ook dat gemeenten de wet moeilijk uitvoerbaar vinden en zien als een extra belasting op een al complexe taak om mensen aan het werk te krijgen. Twee gemeenten zeggen openlijk de wet niet te gaan uitvoeren. Hun eigen aanpak is meer succesvol, vinden ze.

Bron: NOS 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Opmerker op
@Hans, toch wel de plank gemist, al is de achterliggende bedoeling wellicht juist.
In politiek opzicht klopt de redenatie van Bosma wel.
Door Hans op
@bosma gewoon blijven pamperen door argumenten te zoeken die niets met de uitvoering van de wet te maken hebben, zo blijven die mensen tot in lengte van jaren in de kaartenbak.
Door bosma (adviseur) op
Hulde aan de twee gemeenten die zeggen de wet niet uit te willen voeren. Deze wet uit de koker van de VVD dient maar doel en dat is niet de integratie te bevorderen maar om de eigen achterban tevreden te stellen. Frauderende RABO-bankiers met meer dan modaal salaris komen weg met een boete van 3000 euro. Daar heeft de VVD aanzienlijk meer begrip voor. Volgens de liberale filosofie moet je arme mensen geld afnemen en rijke mensen geld geven om ze tot prestaties te prikklen.