of 59185 LinkedIn

Gemeenten alert rond vertoning Turkse film

Het CDA in Rotterdam roept de gemeente op alert te zijn op oplopende spanningen rond de Turkse actiefilm Kurtlar Vadisi: Vatan die vrijdag officieel in première gaat in Amsterdam. De film, die al in Rotterdam is te zien en ook in 18 andere steden wordt vertoond, maakt de tongen los.

De Turkse actiefilm Kurtlar Vadisi: Vatan die vrijdag officieel in première gaat in Amsterdam, maar al in Rotterdam is te zien en ook in 18 andere steden wordt vertoond, maakt de tongen los. Het CDA in Rotterdam roept op tot alertheid voor oplopende spanningen in de Turkse gemeenschap. Ook in andere gemeenten is men alert.

Brief CDA
In Rotterdam is men alert op oplopende spanningen in de Turkse gemeenschap, sinds de escalatie rond het Turkse consulaat van afgelopen maart en de reactie op de coup die vorig jaar juli werd neergeslagen. De film Kurtlar Vadisis: Vatan lijkt het beeld dat de Turkse overheid over de coup wil verspreiden te versterken, schreef CDA-fractievoorzitter Sven de Langen vorige week in een brief aan de voorzitter van de Rotterdamse gemeenteraad, waarin hij een regeling van werkzaamheden aanvroeg over het onderwerp. Gisteren bleek daaruit dat het onderwerp onderdeel zal zijn van de commissievergadering van volgende week woensdag over Turkse inmenging.

Acteurs steunen Erdogan
‘15 juli 2016, een onheilspellende nacht waarin de Turkse Natie met haar vaderlandsliefde een heldenverhaal heeft geschreven’, opent de omschrijving van de film op de website van Pathé, waar ook de trailer van de film is te zien. De schurk in de film heeft een opvallende gelijkenis met Fethullah Gülen. Vanavond is de officiële première in Amsterdam en de eerste zes vertoningen zijn al uitverkocht. Toch gaat het De Langen niet om de film an sich, die hij zo snel mogelijk wil zien. Hij kent alleen de trailer en heeft er artikelen over in Turkse kranten gelezen. ‘Het bijzondere aan de film is dat de acteurs rondom de film politieke uitspraken doen die het Erdogan-regime steunen.’

Alert handelen
Voor de première in Amsterdam komen de acteurs langs. Van Langen denkt dat het jonge Turken die vooral Turkse media volgen extra kan versterken in hun meningen. Van de gemeente Rotterdam verwacht hij daarom alertheid. ‘In deze tijd moet de gemeente zorgen dat de stad weerbaar is voor beïnvloeding. We moeten zorgen dat het meldpunt Turkse intimidatie goed onder de aandacht komt en dat die meldingen snel worden uitgezocht. Ook moeten we snel handelen rond aangiftes en alert blijven op de sfeer in stad.’ Turkse spanningen heersen al een jaar in Rotterdam en De Langen wil dat de stad zich niet overvallen voelt, mochten zich incidenten voordoen. ‘We moeten snel reageren op online bedreigingen en fysieke intimidatie op straat. Intimidatie en bedreiging van vermeende terroristen moeten we tegengaan.’

Democratie uitleggen
De Langen is blij met de aandacht voor de film. ‘Ik vind het goed dat we hierover nadenken. De gemeente moet in dit verband ook de democratie en rechtsstaat nog eens uitleggen. Het is prima dat de film wordt vertoond, maar wel scherp blijven en niet te laat reageren.’ Hij heeft nog niks van andere gemeenten gehoord of gezien over extra alertheid. Wel kent hij de Turkse spanningen in Amsterdam en Den Haag. ‘Als lokaal CDA zijn wij hier scherp op, want wij hebben ontsporing al meegemaakt. Het was hier zichtbaar.’ In Deventer is de politie alert en wordt gemonitord of er ook sprake is van oplopende spanningen, laat een gemeentewoordvoerder weten. ‘Nu hebben we daarover nog geen signalen ontvangen.’ Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam laat weten dat er al langer aandacht voor is vanuit de gemeente. 'Ook is er contact met de politie, andere steden en het rijk.' Over eventuele veiligheidsmaatregelen doet de gemeente nooit uitspraken.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Honecker op
Het CDA kan beter alert en scherp zijn op linkse stemmingmakerij bij de Npo (van iedereen, voor iedereen)
vooral bij de "christelijke" omroepen KRO/ncrv klotst de linkse HAAT tegen alles wat rechts is over de gesubsidieerde plinten en dat is al een poosje aan de gang.