of 59318 LinkedIn

Gemeentemuseum Den Haag bezit meeste geroofde kunst

Gemeentemuseum Den Haag
Gemeentemuseum Den Haag
Reageer

Nederlandse musea hebben 139 kunstvoorwerpen in hun collecties die tussen 1933 en 1945 tijdens het naziregime (vermoedelijk) zijn geroofd, geconfisqueerd of gedwongen verkocht. Daaronder zijn 69 schilderijen, 24 tekeningen en 13 joodse rituele objecten. De stukken liggen momenteel in 41 verschillende musea. Het gemeentemuseum Den Haag heeft de meeste in bezit.

Onderzoek

Dat blijkt uit een jarenlang onderzoek naar de herkomstgeschiedenis van de collecties in musea. De Nederlandse Museumvereniging vroeg haar leden in 2009 de 'roofkunst' vanaf 1933 tot en met het einde van de Tweede Wereldoorlog in kaart te brengen. Aan het onderzoek deden 162 musea mee.
 
Claimen 

De meeste ontvreemde kunstvoorwerpen bevinden zich in het Gemeentemuseum Den Haag. Ook in het Rijksmuseum, het Amsterdam Museum en het Stedelijk Museum bevindt zich veel geroofde kunst.

Aan 61 objecten is een naam gekoppeld. In die gevallen proberen musea in contact te treden met familieleden of erfgenamen van de oorspronkelijke eigenaar. Zij kunnen de kunstwerken claimen via de zogeheten Restitutiecommissie.
 
Herkomst onzeker 

Van 78 objecten is onzeker wie de eigenaren waren. De betreffende kunstwerken zijn vanaf dinsdagmiddag 16.00 uur te raadplegen op de website musealeverwervingen.nl. Musea hopen dat bezoekers van de site meer informatie kunnen verschaffen over de herkomst.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.