Advertentie
sociaal / Nieuws

Gemeentelijke vorderingen prullenbak in? Ja. mits

Alleen onder een aantal strikte voorwaarden, willen gemeenten hun vorderingen kwijtschelden van gedupeerden van de toeslagenaffaire. Dat hebben ze vrijdag besloten tijdens de algemene ledenvergadering van de VNG.

13 februari 2021
prullenbak.1.jpg

Gemeenten willen alleen onder strikte voorwaarden vorderingen kwijtschelden van gedupeerden van de toeslagenaffaire. Een van de voorwaarden is dat er een totaaloplossing komt voor alle schulden, dus ook voor private schulden. Anders schieten gedupeerden er niets mee op.

Verzoek kabinet

De regeling moet ook recht doen aan gedupeerde ouders die hun schuld al hebben afbetaald. Daarnaast moeten gemeenten door het rijk afdoende financieel worden gecompenseerd voor de hulp die ze aan de slachtoffers geven. Met het voorstel van het VNG-bestuur om alleen onder een aantal strikte voorwaarden in te stemmen met het verzoek van het kabinet aan gemeenten al hun vorderingen op gedupeerde ouders weg te strepen, is 98 procent van de gemeenten vrijdag akkoord gegaan. Dat gebeurde tijdens de algemene ledenvergadering van de VNG.

 

Snel helpen

‘Wij staan naast de gedupeerde gezinnen en willen ze graag helpen’, stelde VNG-bestuurslid en de Dordrechtse wethouder Peter Heijkoop (werk en inkomen, CDA) in een toelichting op het VNG-voorstel. Na moeizame onderhandelingen met het rijk over de eerste 11 miljoen euro voor gemeenten om gedupeerden snel te kunnen helpen, volgden eveneens moeizame onderhandelingen met de Belastingdienst over uitwisseling van gegevens. Beiden zijn nu geregeld. De gegevensuitwisseling moet nog wel op gang komen.

 

Private schulden

Nu is echter de vrees dat de 30.000 euro die staatssecretaris Alexander van Huffelen (Toeslagen, D66) eind vorig jaar aan iedere gedupeerde heeft toegezegd, niet ten goede komt aan de gedupeerden, maar terecht komt bij private, schuldeisers. Dat moet worden voorkomen, vinden gemeenten. Er moet een brede strategie komen voor de oplossing van alle schulden van de gedupeerde ouders. Het gaat daarbij om publieke, maar dus ook om private en informele schulden.

 

Brede schuldenaanpak

Als er geen brede schuldenaanpak komt, en alleen de publieke schuldeisers de schulden kwijtschelden, wordt de weg vrijgemaakt voor de private schuldeisers. ‘Als er geen totaaloplossing voor alle schulden komt, heeft het geen zin de gedupeerden 30.000 euro te geven’, aldus Heijkoop. De toegezegde 30.000 euro moet daadwerkelijk bij de gedupeerde ouders terechtkomen. De regeling moet met de VNG/gemeenten en de Belastingdienst worden uitgewerkt, zo wil de VNG.

 

Tijdelijk moratorium

Het ministerie van Financiën heeft vrijdagmiddag besloten per direct een adempauze in te lassen voor gedupeerde ouders die bij de Belastingdienst bekend zijn. Concreet betekent dit dat schuldeisers geen oude schulden bij de slachtoffers van de toeslagenaffaire kunnen innen. Een amendement hiertoe van Helma Lodders (VVD) en Steven van Weyenberg (D66) die donderdag door de Kamer met een ruime meerderheid van 107 stemmen werd aangenomen, voert het ministerie van Financiën hiermee uit. Met het zogeheten tijdelijk moratorium komt er rust en ruimte voor de afwikkeling van schulden, zo stelt het ministerie.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

René / bel.adv.
Eens met de opmerking van Spijker. De gemeenten moeten voor 100% gecompenseerd worden voor zowel het kwijtschelden van de gemeentelijke schuilden als de inzet van gemeentepersoneel. Deze (noodzakelijke) personeelskosten komen anders via een verhoging van de gemeentelijke belastingen in 2022 ook weer bij de inwoners terecht. Als burger mag ik ook al meebetalen aan de 500 mio a 1 mlrd die het Rijk nu als compensatie aan de betrokkenen moet betalen. Kortom, het Rijk, lees de Belastingdienst maakt er al 10 jaar een klerezooi van en de gemeenten mogen het oplossen en de inwoners betalen de rekening.
H. Wiersma / gepens.
Een goede en eerlijke oplossing kan/zal zijn om alle gedupeerden (dus ook de gedupeerden die zelf voor een oplossing hebben gezorgd) een nader te bepalen vast percentage te compenseren boven op de totale schuld die moet worden vereffend. De zwaarst gedupeerden krijgen in dat geval meer schadevergoeding dan minder getroffenen.
H. Wiersma / gepens.
Gemeentelijke schulden van gedupeerden kunnen alleen worden kwijt gescholden als het Rijk deze compenseert anders zijn in feite andere burgers de klos. Dat is toch niet de bedoeling?
Advertentie