Advertentie
sociaal / Nieuws

Gemeentelijke bezuinigingen op sport treft arme kinderen

Kinderen die rond de armoedegrens leven worden dubbel getroffen door de gemeentelijke bezuinigingen op sport.

07 mei 2013

Als sportclubs en verenigingen door gemeentelijke bezuinigingen hun contributie met 20 tot 30 procent moeten verhogen, zal dat kinderen uit gezinnen die rond de armoedegrens leven, dubbel raken. Er zijn in Nederland 377.000 kinderen die in zo'n gezin wonen. Ongeveer de helft van hen is geen lid van een club.

Minimabeleid

Dat zei Monique Maks, directeur van het Jeugdsportfonds Nederland, dinsdag. Dit fonds zorgt er via 166 lokale fondsen voor dat elk kind tot 18 jaar lid kan zijn van een sportclub of een vereniging. Gemeenten geven vanuit het minimabeleid subsidie aan de lokale jeugdsportfondsen, maar daarop wordt bezuinigd. Als het lidmaatschap van een sportclub duurder wordt doordat de gemeente meer huur vraagt voor een veld of hal, worden arme kinderen tweemaal getroffen.

Stille armoede 

Volgens Maks is al een duidelijke toename te zien van het aantal kinderen waarvoor een bijdrage wordt gevraagd. Dat gebeurt via de school of jeugdhulp. ,,Opvallend is het stijgende aantal aanmeldingen van kinderen uit gezinnen van zzp'ers. Die vaak hoogopgeleide ouders, die goed weten dat sport voor hun kind belangrijk is, hebben het heel zwaar. Er is daar veel stille armoede.''

Achterstand

Jeugdsportfonds Nederland kan nu ongeveer 23.000 kinderen per jaar helpen. Het fonds pleit ervoor dat het ministerie van Sociale Zaken een regeling maakt die erin voorziet dat alle kinderen in Nederland lid kunnen zijn van een club of vereniging. Maks: ,,Ook de Kinderombudsman is van mening dat kinderen die niet bij een club kunnen horen, steeds verder op achterstand raken. In een vereniging leer je vaardigheden als samenwerken, teamgeest, doorzetten en organiseren. Wie dat als kind niet leert, raakt op den duur sociaal uitgesloten.''

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Fred
De arme kindertjes worden ook getroffen door verhogingen van de belastingen als gemeenten niet bezuinigen. De huidige subsidie komt echter ook ten goede aan de rijke kindertjes die geld zat hebben.



Het zou beter zijn als de sportclubs een gedifferentieerd contributiebeleid zouden invoeren. Dan kunnen de arme kindertjes blijven sporten zonder staatssubsidie. Dat kunnen sporters onderling wel oplossen. En op die manier lopen ze niet het risico dat subsidies opeen wel ingetrokken worden. Sport terug naar de sporters!
Jan
@Fred. Ja, dat is prettig voor die kinderen: dan sta je bekend als arm bij je clubgenoten, want je hebt korting gekregen op je contributie, wat andere clubleden dan weer moeten ophoesten. Zoiets houd je nooit geheim.
Sjoerd Visser
Aan de ene kant wil de overheid dat de kinderen gezonder blijven door veel te bewegen en aan sport te doen...aan de andere kant neemt de overheid dat weer weg als ze ZELF niet goed met het geld omgaan...en de gevolgen dan maar weer afschuiven op alle anderen.

Tegenstrijdig huichelachtig oneerlijk overheidsbeleid: daardoor raakt iedereen het vertrouwen in een eerlijke overheid totaal kwijt.
JaapvV / adviseur
De zieligheid van kinderen wordt oneigenlijk gebruikt voor een keten van gebeurtenissen. Met de overheid als zondebok, want daar moet het toch vandaan komen, vindt blijkbaar iedereen. Als we onze kinderen niet meer durven leren dat vanwege inkomensverschillen of crisis de een wel en de ander niet aan dingen mee kan doen, dan zijn we slecht bezig. Want we koppelen de waarde van personen en hun waardering door anderen aan wat ze kunnen opbrengen. Zo leer je 'vaardigheden als samenwerken, teamgeest, doorzetten en organiseren' ook gewoon thuis en op school. Daar heb je geen sportclub voor nodig. En je kan kinderen uitleggen dat het geen donder uitmaakt als je minder betaalt dan een ander voor een sportclub. "dat hou je nooit geheim" ...het gaat toch om sporten en teamgeest?
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Het jeugdfonds is fout bezig als het voor alles en nog wat naar de Overheid wijst. Het fonds kan heel goed zelf haar vleugels uitslaan en meer aan crowdfunding doen via andere fondsen, bedrijven, lionsclubs, rotaryclubs etc.
Jan
@JaapW. Hier spreekt duidelijk de yup zonder geldzorgen. Bovendien sta je buiten de werkelijlkheid. Kinderen worden gepest als ze afwijken door bijv. armoede. Het gaat niet alleen om sporten en teamgeest.
Advertentie