Advertentie
sociaal / Nieuws

Gemeente neemt schuld over na vinden werk

Amsterdam gaat mensen belonen die tijdens een schuldhulptraject aan het werk gaan. Normaal gesproken duurt een schuldhulptraject drie jaar. In die tijd wordt de schuldenaar op een budget gezet en wordt gekeken hoeveel hij of zij kan aflossen aan de schuldeisers. Amsterdammers die een baan vinden tijdens die drie jaar krijgen de laatste negen maanden van hun aflossingstermijn door de gemeente vergoed.

29 april 2009

Stimuleren
‘Drie jaar is een lange periode die voor veel mensen lastig is vol te houden’, legt woordvoerder van de gemeente Bartho Boer uit. ‘Met deze maatregel hopen we mensen te stimuleren te werken en om in de schuldhulpverlening te blijven.’ Het aanbod geldt niet voor mensen met een bijstandsuitkering, want die moeten toch al werken. Boer: ‘Maar bijvoorbeeld een partner die nog niet werkt, of mensen die met alimentatie thuis zitten hopen we hiermee te stimuleren om toch aan het werk te gaan.’ Vrijwilligers moeten de schuldenaars als ‘maatjes’ bij gaan staan tijdens hun schuldhulptraject. Die moeten er voor zorgen dat meer mensen hun traject volhouden.

 

Slagingspercentage laag
Driekwart van de Amsterdammers maakt de drie jaar niet vol. De gemeente doet het daarmee wel iets beter dan het landelijk gemiddelde, dat slagingspercentage is 22 procent, maar verantwoordelijk wethouder Freek Ossel vindt het niet genoeg. Hij trekt een miljioen euro extra uit voor een poging het slagingspercentage te verdubbelen.

 

Haaks op landelijke tendens
Het voornemen van Amsterdam staat overigens haaks op de landelijke tendens. Er is een keurmerk voor schuldhulpverleners in de maak en daarin is vastgelegd dat de mensen die relatief veel kunnen aflossen juist langer in een traject moeten blijven, tot een maximum van vijf jaar. Amsterdam is daar, net als nog een aantal andere steden tegen. Zij dreigen het keurmerk te boycotten als deze maatregel doorgaat. Meer over de strijd rond het keurmerk deze week in het blad Binnenlands Bestuur.

 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

sylvia
los van mijn twijfel of dit verstandig is...
vind ik het schandalig dat het niet geldt voor mensen die in de bijstand zitten. ook zij hebben het lastig en kunnen op deze manier meer gemotiveerd worden werk te vinden.

en hoe zit het met de mensen die niet in staat zijn om te werken vanwege beperkingen..... hier worden denk ik een grote groep mensen in de schuldhulpverlening buiten gesloten.

investeer liever in het verbeteren van de schuldhulpverlening en de hulp die mensen krijgen om het vol te houden en vooral om te leren hoe zij in het vervolg uit de schuldhulpverlnening kunnen blijven...
Advertentie