of 64621 LinkedIn

Gemeente moet statushouder sneller aan woning helpen

De opvang van asielzoekers 'piept en kraakt aan alle kanten'. Als dat niet snel wordt aangepakt moeten er ook voor de reguliere opvang crisiscentra worden ingericht. Het COA roept gemeenten op om sneller woonruimte voor statushouders te regelen.
14 reacties

De opvang van asielzoekers 'piept en kraakt aan alle kanten'. Als dat niet snel wordt aangepakt moeten er ook voor de reguliere opvang crisiscentra worden ingericht. Het COA roept gemeenten op om sneller woonruimte voor statushouders te regelen.  

Nieuw opvangkamp

Deze waarschuwing geeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) tijdens een persbezichtiging van de noodopvanglocatie in Heumensoord, bij Nijmegen.Sinds woensdag is Defensie bezig met de opbouw van een kamp in het natuurgebied. Vanaf dinsdag moeten daar 450 Afghaanse vluchtelingen worden opgevangen. In een later stadium moet het kamp plaats bieden aan 750 tot maximaal 1000 mensen. 


Tot 1 januari 
In 2015 werden in Heumensoord 3000 voornamelijk Syrische asielzoekers opgevangen. Voor hen werden grote tenten met harde wanden neergezet. Dat bleek niet ideaal toen het kouder werd. Daarom bouwt Defensie nu paviljoens die veel steviger zijn. Omdat er vooral gezinnen worden gehuisvest komt er een speeltuin en de paviljoens hebben speciale verlichting waarbij kinderen gemakkelijker kunnen slapen. Ook is afgesproken dat het kamp uiterlijk op 1 januari weer leeg moet zijn, zodat de vluchtelingen niet in de wintermaanden in het bos bivakkeren.

 

Overvol 
'We hebben geleerd van 2015', zegt een woordvoerder van het COA, die echter wel waarschuwt dat 'taferelen van 2015' kunnen terugkeren als gemeenten niet snel woonruimte aanbieden aan statushouders die nog in asielzoekerscentra zitten. Destijds werden mensen in tenten en sporthallen opgevangen omdat de centra overvol waren. Van de circa 29.000 bedden in de reguliere opvangcentra zijn er inmiddels 28.050 bezet. 'We krijgen 150 mensen per week binnen, dus reken maar uit hoe lang dat goed gaat.' (ANP)

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Zipje (gemeenteambtenaar) op
Helemaal eens met Petra en Eric.
Er wachten heel veel mensen op een betaalbare woning.
Door Petra op
Mensen wiens leven wordt bedreigd zijn altijd (in ieder geval tijdelijk) welkom in NL. Dat zijn de echte vluchtelingen.

Asieleisers daarentegen, de economisch denkenden, de mensen die hier een beter bestaan hopen op te bouwen zouden imho ondergeschikt moeten zijn aan onze eigen bevolking voor wat het krijgen van voorzieningen betreft.

Den haag, en specifiek Ollongren, heeft kennelijk nog niet door dat het expliciet vragen aan gemeenten om asieleisers die al langer dan 14 weken wachten op een woning voor te laten gaan op mensen die soms al 10 jaar wachten op een woning toch écht niet helpt om begrip te krijgen voor het asielbeleid.
Door Eric (Beleidsmedewerker) op
''Snel woonruimte aanbieden aan statushouders......'
Zou die COA-woordvoerder weet hebben van de totaal overspannen woningmarkt en de overige, maatschappij brede overbevolkingsproblematiek? En hou zou het zijn met al die andere instanties zoals vluchtelingenwerk etc.?
Heeft iemand überhaupt een plan/visie/beleid hoe als klein landje om te gaan met de voortdurende opvang en permanente huisvesting van vluchtelingenstromen uit opeenvolgende conflicten wereldwijd (vooral het Midden-Oosten en Afrika).
De enorme aantallen mensen die zich in Nederland willen vestigen, is namelijk onbegrensd. Of gaan we simpelweg door totdat de boel ook hier onherstelbaar in het honderd loopt?
Door drs. E. Nabled op
De overheid beweert geleerd te hebben van 2015. Ik zie en geloof er helemaal niets van. Toen: blinde paniek, falende bestuurders en instanties, zwaar onvoldoende opvang etc. En nu? Alweer. Chaos in Kabul, chaos bij ministeries, chaos in de opvang etc. Dit demissionaire kabinet zit er al veel te lang!