of 60715 LinkedIn

Gemeente hoeft alleenstaande moeders niet op te vangen

Volgens de Wmo moeten gemeenten onderdak en begeleiding bieden aan personen die de thuissituatie verlaten hebben en niet in staat zijn zich op eigen kracht te handhaven in de samenleving. Dat eerste was wel het geval, maar het tweede niet, oordeelde de rechtbank. Het niet vinden van onderdak heeft volgens de rechtbank te maken met schaarste op de woningmarkt in de regio waar de vrouwen willen wonen, en de Wmo is niet bedoeld om daar een oplossing voor te bieden.

Gemeenten hoeven geen opvang te bieden aan mensen die zichzelf zelfstandig kunnen handhaven, ook als er kinderen op straat terecht dreigen te komen. Dat besliste de Centrale Raad van Beroep woensdag.  

Terechte afwijzing
Twee alleenstaande Nederlandse moeders met kinderen tussen de 14 en 20 jaar oud verhuisden in 2018 uit Engeland terug naar Nederland en klopten bij de gemeenten Nissewaard en Rotterdam aan voor opvang. De aanvraag op grond van de Wmo werd destijds afgewezen. De vrouwen gingen in beroep, maar de Centrale Raad van Beroep (CRvB) heeft woensdag besloten dat de gemeenten Rotterdam en Nissewaard in het gelijk staan. De belangrijkste reden is dat de twee vrouwen, volgens de rechter, in staat zijn om zich zelfstandig te handhaven in de samenleving en daarom geen aanspraak maken op hulp vanuit de Wmo.

Wmo lost woningnood niet op
Volgens de Wmo moeten gemeenten onderdak en begeleiding bieden aan personen die de thuissituatie verlaten hebben en niet in staat zijn zich op eigen kracht te handhaven in de samenleving. Dat eerste was wel het geval, maar het tweede niet, oordeelde de rechtbank. Een van de moeders spreekt de Nederlandse taal niet en was in Engeland slachtoffer van huiselijk geweld, maar ook dat is niet voldoende reden om aanspraak te maken op hulp op grond van de Wmo. Het niet vinden van onderdak heeft volgens de rechtbank te maken met schaarste op de woningmarkt in de regio waar de vrouwen willen wonen, en de Wmo is niet bedoeld om daar een oplossing voor te bieden.

Internationaal recht
Advocaat Else Weijsenfeld, die de twee vrouwen verdedigde, voerde ook het argument aan dat de gemeente opvang zou moeten verlenen op grond van het Internationaal Verdrag inzake de rechten van het kind. Maar volgens de rechter kan dat internationale verdrag niet via de Nederlandse Wmo worden toegepast. ‘Dat is nogal wat’, licht Weijsenfelds collega Pim Fischer toe. Het blijkt nu dat er geen Nederlandse wet is die uiting geeft aan het internationale verdrag. ‘We dachten dat de Wmo dat deed, maar dat doet het blijkbaar niet’, zegt Fischer. Maar de verplichting om kinderen op te vangen is daarmee niet verdwenen.

Nieuwe problemen
‘Dit creëert veel nieuwe problemen’, gaat Fischer verder. ‘Misschien is de gemeente blij dat ze nu niets hoeven te doen, maar hiermee is het probleem niet opgelost. De kinderen komen nu op straat terecht, of bij Jeugdzorg, en daar zijn al wachtlijsten. Ik denk niet dat de gemeente dit heeft overdacht.’ De gemeenten Nissewaard en Rotterdam hebben toegezegd dat de twee vrouwen respectievelijk nog minimaal twee en vier weken gebruik kunnen maken van de voorlopige opvang die de gemeente de afgelopen maanden beschikbaar gesteld heeft.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Als je jarenlang in Engeland of een ander land verblijft kan je -om welke reden dan ook- m.i. niet verwachten dat de Nederlandse Overheid klaar staat om wat voor hulp ook te bieden. Het lijkt mij nogal logisch dat je in dat geval verantwoordelijk bent voor je eigen handelen en je eigen daden.
Door Vlinder (Burger) op
Hoe is het mogelijk dat iemand die geen Nederlands spreekt, de Nederlandse nationaliteit heeft verworven?
Door Gabber Piet op
@Eva Waarschijnlijk is dit 1 van de 20.000 Somaliërs die om duistere redenen een Nederlands paspoort heeft gekregen en vervolgens in Engeland is gaan wonen. Die heeft in de hele periode dat ze hier zat alles gratis gekregen, dus dit zijn verwachtingen gebaseerd op het verleden. Nederland zou eens beter ophouden met paspoorten uitdelen trouwens, nergens voor nodig als iemand al een nationaliteit heeft, je kan ook prima een permanente verblijfsvergunning geven als je iemand heel tof vind.
Door Jannie op
De vrouwen kunnen toch naar een gebied in NL waar de huizennood wat minder groot is? Waarom moeten ze persé in één van de drukst bevolkte delen van NL terecht? Er zijn wel meer mensen die daar graag een woonvoorziening willen en die kunnen er ook niet terecht (om welke reden dan ook). En juist in minder dichtbevolkt gebied met een groter saamhorigheidsgevoel heb je ook nog eens meer kans op hulp, ben je geen nummer maar een persoon. Ik wens de moeders veel succes en wens ze een goede toekomst in NL...
Door Alex (maatschappelijk werker) op
In de EEG is geregeld dat problematiek opgepakt moet worden in het land waar het zich afspeelt. Geen export van uitkeringen en dergelijke.
Indien er huiselijk geweld was in Engeland, dan is daar vrouwenopvang volgens Engelse wetten en regelingen.. Welk argument is er om naar Nederland te komen?
Hoe zich deze EEG regel verhoudt tot het verdrag van de rechten van het kind is de vraag.
Door Eva op
Oprechte vraag: waarom zou een Nederlandse moeder die geen Nederlands spreekt vanuit Engeland 'terug' gaan naar Nederland, als haar hier blijkbaar geen toekomst wacht? Waarom verwachten dat de Nederlandse staat (belastingbetaler) daar voor opdraait?