of 60775 LinkedIn

Gemeente Bernheze wil statushouders kunnen weigeren

De gemeente Bernheze (Noord-Brabant) wil in uitzonderlijke gevallen aan de gemeente toegewezen statushouders kunnen weigeren. Dat was maandagavond unaniem de mening van de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders.
4 reacties

De gemeente Bernheze (Noord-Brabant) wil in uitzonderlijke gevallen aan de gemeente toegewezen statushouders kunnen weigeren. Dat was maandagavond unaniem de mening van de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders.

Psychiatrische problemen
De raad besprak een rapport van een onafhankelijk onderzoeksbureau na de dood van een 18-jarige inwoner van Bernheze. Die werd in april fietsend naar zijn werk in Oss doodgestoken door een 25-jarige vluchteling uit Sudan, die sinds februari in Bernheze was gehuisvest. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) had Bernheze gevraagd de man te huisvesten. Maar al snel bleek dat de man psychiatrische problemen had.

 

Te zware klus
De gemeente vroeg het COA om informatie uit het medisch dossier van de man. Maar dat stuitte op de weigering van het COA, dat zich beriep op de privacywetgeving. De gemeente bleef zitten met vragen over de statushouder, maar was verplicht de man te huisvesten. En dat gebeurde ondanks het ontbreken van een diagnose, waarop een juiste keus voor huisvesting kon worden gebaseerd. Bovendien bleek al snel dat het begeleiden van deze man een te zware klus was voor de vrijwilligers van vluchtelingenwerk.

 

Weigeren

Alles bij elkaar genomen vinden raad en college dat een gemeente bij zo weinig informatie vanuit het COA een statushouder moet kunnen weigeren. De statushouder zit momenteel in voorarrest. Justitie is bezig met een strafrechtelijk onderzoek tegen hem. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan op
En dat zou niet alleen voor statushouders moeten gelden. Ook andere psychiatrische patiënten krijgen, vaak zelfs nog met voorrang, sociale huurwoningen toegewezen. Ook zij vormen een gevaar voor de buurt of op zijn minst leidt het tot overlast. Het roer moet om: psychiatrische patiënten moeten weer opgenomen worden in inrichtingen in plaats van op de maatschappij losgelaten te worden uit financiële overwegingen. Een totaal verkeerde bezuiniging die al vele jaren aan de gang is.
Door Spijker (n.v.t.) op
Begrijpelijk standpunt van de gemeenteraad, maar beter is/was geweest om het COA eens ter verantwoording te roepen. Wat is en hoe bepaal je overigens wat een uitzonderlijk geval is?
Door Broadcaster op
Een heel begrijpelijk besluit van Bernheze. Nu maar hopen dat het stand houdt.
Door ben (jurist) op
De gemeente valt in deze niets te verwijten wel. Het COA wel. Met de juiste diagnose was deze tijdbom wellicht ergens op een voor de buitenwereld veilige wijze gehuisvest. Wat een zonde dat een mensenleven zo bruut is weg genomen en dat dit wellicht voorkomen had kunnen worden. De vraag is nu: gaat het COA hiervan leren? Dit soort fouten kunnen het verschil maken tussen leven en dood. kijk ook naar de dood van Els Borst of Anne Faber. Er zijn nu eenmaal mensen die altijd een gevaar blijven voor de medemens.