Advertentie
sociaal / Nieuws

Gemeente Amsterdam geeft geld aan armste kinderen

Het Kindpakket, een geldbedrag van maximaal 260 euro dat de gemeente Amsterdam direct wil geven aan 6500 arme kinderen tussen 11 tot en met 13 jaar in de vorm van vouchers valt niet onder noemer inkomenspolitiek. Dat vermoedt hoogleraar Koen Caminada.

06 februari 2014

De toegezegde 2 miljoen euro aan 6500 kinderen van 11 tot en met 13 jaar uit minimagezinnen valt vermoedelijk niet onder inkomenspolitiek, al kan de gemeente Amsterdam dat nog niet met zekerheid zeggen. De kinderen krijgen ieder maximaal 260 euro voor een nieuwe jas, fiets of muziekles.

Geld naar kinderen zelf
De gemeente Amsterdam ontvangt uit het Gemeentefonds bijna 2 miljoen euro van de in totaal 20 miljoen euro "Klijnsmagelden" voor arme kinderen. Voor het zogenoemde Kindpakket komen kinderen in aanmerking van ouders die een inkomen hebben onder 110 procent van het wettelijk sociaal minimum. De huidige gemeentelijke voorzieningen komen direct bij ouders en verzorgers van kinderen terecht. Zij kunnen bepalen hoe het wordt gebruikt. Naar advies van Kinderombudsman Marc Dullaert komt het Kindpakket straks bij kinderen zelf terecht en kunnen zij ook zelf een keuze maken.

Kiezen uit een mandje
Het uitvoeringsplan wordt in maart behandeld in het college en daarmee zou het pakket na de zomer in kunnen gaan, laat een woordvoerder weten. De kosten voor het pakket zijn 1,7 miljoen euro plus twee ton uitvoeringskosten. Kinderen kunnen dan kiezen uit een mandje. Met een voucher van 150 euro kunnen kinderen zelfs kiezen uit een breder aanbod, zoals kleding, een fiets of sportieve en culturele activiteiten, zoals zwemles of streetdance. Daarnaast krijgen ze nog twee bonnen van 45 euro en een van 20 euro. Het budget per kind komt daarmee op 260 euro.

Watermerk in voucher
Als kinderen hun fiets ophalen moeten ze de voucher (op naam) en een Stadspas laten zien aan de leverancier. Zij worden achteraf door de gemeente betaald. Mochten leveranciers gekopieerde vouchers hebben aangenomen, dan krijgen ze die niet vergoed. De gemeente wil kopieren tegengaan door een watermerk in het voucher te zetten.

Steuntje in de rug
De gemeente kiest voor de groep van 11 tot en met 13 jaar, omdat de druk om "erbij te horen" op deze leeftijd een groter rol begint te spelen. Ook zijn er door de overstap van de lagere naar de middelbare school meer kosten voor kleding, schoolspullen en vrijetijdsbesteding. Verder nemen kinderen minder deel aan sportactiviteiten naarmate ze ouder worden. Volgens wethouder Freek Ossel (PvdA) ervaren kinderen armoede voornamelijk doordat ze niet mee kunnen doen met de rest van de kinderen. ‘Ze voelen zich afgezonderd en schamen zich zelfs. Zij hebben niet zo veel aan ingewikkelde regelingen, maar willen gewoon af een toe een steuntje in de rug krijgen.’

Concrete uitvoering nog onder de loep
Maar valt het dan niet onder inkomenspolitiek wat alleen de landelijke overheid mag voeren? ‘We kijken via de bestanden van de Dienst Werk en Inkomen of de ouders aan de eisen voldoen. Het college moet nog kijken naar de concrete uitvoering en een besluit nemen over hoe ze het precies willen beleggen. We moeten op dit punt kijken wat mogelijk is voor arme kinderen.’ In Amsterdam zijn in totaal 33 duizend kinderen die in armoede leven, maar de woordvoerder laat weten dat andere kinderen ook al ondersteuning krijgenvia door bijvoorbeeld een pc-vergoeding via de ouders. ‘Bij het Kindpakket gaat het om de armste kinderen en te voorkomen dat zij in een isolement terechtkomen.’

Vermoedelijk geen inkomenspolitiek
Bij Koen Caminada, hoogleraar empirische analyse van sociale en fiscale regelgeving, komt bij het horen van het plan van de gemeente Amsterdam direct de term "inkomenspolitiek" op. ‘Lokale overheden mogen geen inkomenspolitiek voeren. Generieke inkomenspolitiek is aan de nationale overheid. De enige uitzondering is de lokale bijstand. Het plan van Amsterdam lijkt wel iets van inkomenspolitiek te hebben, maar vermoedelijk kan de gemeente dit wel doen.’

Wel criterium "Amsterdammer"
Caminada verwacht dat inkomenspolitiek de komende vijf jaar in een bredere context moet worden gezien. ‘Met de aanstaande decentralisaties gaan we ongemerkt naar gemeenten toe die direct of indirect inkomenspolitiek voeren. Als gemeenten in de Wmo straks verschillende voorwaarden hanteren, heeft dat gevolgen voor de portemonnee.' In het huidige geval van Amsterdam is er geen generieke werking, dus zou de gemeente dit wel kunnen doen. 'Er moet in de regeling wel een aanvullend criterium zijn dat de ontvangers Amsterdammer zijn, anders heeft het zijn uitwerking op mensen buiten Amsterdam.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

joop luster / ontwerper
Wiebes had een andere oplossing voor de gewone burger en in 't bijzonder de losers. Ophoepelen. Ze zouden maar huizen bezet houden die hij bij voorkeur aan de kansrijken gunt.
Advertentie