Advertentie
sociaal / Nieuws

Gemeente Amsterdam biedt 5000 taalcursussen aan

De gemeente Amsterdam gaat komend jaar 5000 taalcursussen aanbieden aan nieuwkomers, zo blijkt uit het jaarprogramma Educatie Werkt! 2014.

06 februari 2014

De gemeente Amsterdam biedt 5000 taalcursussen aan nieuwkomers in de stad. Het aanbod bestaat uit professionele begeleiding, hulp van vrijwilligers en digitale zelfstudie. Dit staat in het jaarprogramma Educatie Werkt! 2014.

Andere potjes
De gemeente kan ondanks de rijksbezuinigingen 1000 taalcursussen meer aanbieden dan begroot voor dit jaar. Het geld hiervoor komt uit andere potjes. ,,Er zijn te veel mensen die geen kans op werk hebben, omdat hun Nederlands te slecht is. Daarom gaan we door met taaleducatie'', liet wethouder Andrée van Es van werk, participatie en inkomen donderdag weten.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
In een gesprek met een van mijn cliënten kwam de vraag op of Nederland haar medelanders niet een voorsprong gaf op de Nederlanders; "wij moeten het maar uitzoeken en zij worden tot aan waar men allemaal wel geen recht op kunnen hebben, begeleid". Dit lijkt in dit geval eigenlijk ook niet zover gezocht. De medelanders krijgen gratis Nederlands, maar waar kan de Nederlander gratis Turks, Marokkaans, Bulgaars of Roemeens leren zodat zij ook die andere medelanders kan verstaan? Er gaan nu al vacatures rond waarbij de Bulgaarse/Roemeense taal wordt gevraagd. De vraag rijst of dadelijk niet de door Nederland gratis opgeleide tweetalige medelander een voorsprong heeft op de Nederlander. Het klinkt misschien raar, maar wanneer wordt de Nederlander zo uitvoerig begeleid om meer kans te maken op werk....wat er nu al niet voor het opgrijpen ligt!??!?!? Het klinkt allemaal heel sociaal, maar dieper belicht vind ik dat mijn cliënt toch een punt heeft.
J.G.A.M. Mulder / ambtenaar
Beste Tip, ga nog een stapje verder. Er zijn al vele winkels in Nederland waar de voertaal bijvoorbeeld Turks is. Da eens kijken in gemeenten als Schiedam. Daar zijn winkels waar op de ramen en borden teksten staan die voor mij niet te lezen zijn. Omdat er vlees ligt, moet ik er maar van uit gaan dat dit een slager is.

Binnen de Nederlandse samenleving zijn meerdere samenlevingen aan het ontstaan.

Hetzelfde geldt voor de rechten. Mag een Turkse werkgever wel een vrouw weigeren die geen hoofddoek wenst te dragen?
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Precies Johannes, we slaan als Nederland helemaal door, waarbij de Nederlanders gewezen worden op dat men discrimineert terwijl het zo'n beetje verwordt tot dat wij worden gediscrimineerd en de politiek de oogkleppen voor heeft gedaan. Al jaren wordt gewaarschuwd voor de aparte gesloten gemeenschappen waarop men geen vat meer krijgt. Het integratiebeleid heeft enorme gaten laten vallen, heeft enclaves en intolerantie vanuit deze gemeenschappen toegestaan, alles om maar rust te krijgen en sociaal over te kunnen komen. Integratie is een tweeweg van geven en niet alleen nemen. Wij hebben gegeven en zij hebben genomen in plaats van wij hebben gegeven en zij geven iets waardevols terug. Het wordt nu tijd dat de politiek aangeeft ook iets terug te verwachten! Wij staan culturen, geloof en opvattingen toe en gaan daarin heeeeel ver (m.i. soms te ver, maar dat is mijn persoonlijke opvatting), echter wat krijgen wij als maatschappij hiervoor waardevols terug? In bepaalde wijken durf je gewoonweg niet rond te lopen zonder je angstig te voelen (en niet zonder reden), hele wijken die worden geïndoctrineerd door allochtone (en meelopende autochtone) jeugdgroepen. Ik ben niet tegen integratie, maar van wie wordt dit echt verwacht, moeten wij straks in ons eigen land integreren omdat we gewoonweg Nederland niet meer herkennen?
Anoniem
Nederlands leren? In Amsterdam? Daar is Engels toch de voertaal?
Advertentie