Advertentie
sociaal / Nieuws

Gemeente Amsterdam: ADM-terrein moet leeg

De gemeente Amsterdam geeft geen gehoor aan het verzoek van een mensenrechtencomité van de Verenigde Naties (VN) om het ADM-terrein voorlopig niet te ontruimen.

27 december 2018
adm-terrein.JPG

De gemeente Amsterdam geeft geen gehoor aan het verzoek van een mensenrechtencomité van de Verenigde Naties (VN) om het ADM-terrein voorlopig niet te ontruimen.

Vrijplaats
Dat betekent dat de bewoners van de culturele vrijplaats in het Westelijk Havengebied moeten vertrekken en dat de gemeente gaat handhaven. 'De rechter heeft onherroepelijk bepaald dat de gemeente moet handhaven op het bestemmingsplan. Het terrein is bestemd voor havengebonden bedrijvigheid. Daar mag niet gewoond worden', staat in een verklaring.

Politie
De gemeente is overigens niet van plan direct de politie in te schakelen voor een ontruiming. Ambtenaren gaan nu eerst ter plekke om de situatie te bekijken en met de bewoners in gesprek te gaan, in de hoop dat ze vrijwillig vertrekken. Mocht dat niet lukken, dan wordt op een later moment ontruimd.

Eisen

De ADM'ers stapten vorige week naar het mensenrechtencomité in een laatste poging om terrein, dat 21 jaar geleden is gekraakt, te kunnen blijven. De gemeente meent echter dat het geboden alternatief voor de bewoners in Amsterdam-Noord, waar het VN-comité zich over moet buigen, voldoet aan de eisen. Zo is hier onder meer elektriciteit, water en sanitair aangelegd.

Servicewerf

De Raad van State besliste eerder dit jaar dat de ongeveer 130 bewoners weg moeten van het 45 hectare grote ADM-terrein, omdat ze er illegaal wonen en de activiteiten die ze er organiseren zijn in strijd met het bestemmingsplan. Op het terrein moet nu een servicewerf voor scheepsonderhoud en -reparatie komen. Ze hadden tot eerste kerstdag de tijd om te vertrekken. Hoewel een deel van de groep inmiddels is verkast, heeft niet iedereen daaraan gehoor gegeven. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
De rechter heeft natuurlijk niet bepaald dat de gemeente het bestemmingsplan moet handhaven. De gemeente heeft wel van de rechter te horen gekregen dat ze het bestemmingsplan mag handhaven. Hoe zeker is de komst van die servicewerf trouwens? Ook weer zo'n plan dat nooit tot uitvoering komt? Laat die krakers toch gewoon zitten totdat er echte plannen gerealiseerd gaan worden. Dan wordt het terrein nog nuttig gebruikt, o.a. voor culturele doeleinden. Of wijzig de bestemming.
Advertentie