of 59318 LinkedIn

Gelderse Staten willen ‘tekortgemeenten’ te hulp schieten

Gedeputeerde Staten van Gelderland moeten inventariseren welke Gelderse gemeenten een financieel risico lopen vanwege de kosten voor de jeugdhulp. Vervolgens moeten GS samen met gemeenten bij het kabinet lobbyen voor een toereikend jeugdhulpbudget.

Gedeputeerde Staten van Gelderland moeten in kaart brengen welke Gelderse gemeenten een financieel risico lopen vanwege de kosten voor de jeugdhulp. Vervolgens moeten GS samen met gemeenten bij het kabinet lobbyen voor een toereikend budget voor de jeugdhulp.

Problemen

Een motie met die strekking is woensdag met 47 van de 55 stemmen aangenomen in de Gelderse Staten. De motie was ingediend door PvdA-fractievoorzitter Peter Kerris en medeondertekend door CDA en D66. ‘Wij hebben hiertoe het initiatief genomen naar aanleiding van de vele berichten over tekorten bij gemeenten en instellingen’, aldus Kerris. Onder meer Nijmegen, Montferland en Rheden hebben tekorten op het jeugdhulpbudget. ‘De jeugdzorgtaken zijn per 2015 door de provincie ‘warm overgedragen’. In 2014 hebben we een motie aangenomen waarin werd gesteld dat de provincie een rol zou nemen als gemeenten in problemen zouden komen’, aldus Kerris. Wat die rol zou zijn, werd toen niet vastgelegd.

 

In de knel

In de woensdag aangenomen motie wordt gesteld dat voorkomen moet worden dat kwetsbare kinderen in de knel komen door financiële problemen bij gemeenten. De provincie heeft daarnaast een belangrijke taak om (preventief) toezicht te houden op gemeentelijke financiën. Ook moeten artikel 12-situaties bij gemeenten zo veel mogelijk worden voorkomen, zo wordt in de motie gesteld.

 

Inventarisatie

Gedeputeerde Staten beraden zich in de eerstkomende collegevergadering over de motie. Pas dan zal er een reactie op komen, zo laat een woordvoerder van de provincie weten. Kerris verwacht dat de inventarisatie er uiterlijk begin volgend jaar kan zijn.

 

Drenthe

In de provincie Drenthe heeft de ChristenUnie begin deze maand schriftelijke vragen gesteld over de gemeentelijke tekorten op de jeugdhulp. De fractie wil onder meer weten of GS samen met tekortgemeenten uit de provincie willen optrekken om iets aan de tekorten te doen. GS hebben de vragen nog niet beantwoord.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.