Advertentie
sociaal / Nieuws

Gegevens slachtoffers toeslagenaffaire toch gedeeld

De Belastingdienst kan gemeenten binnenkort 'machtigen' om contact te leggen met inwoners die bekend staan als gedupeerden van de toeslagenaffaire. 'Ik ben erg blij met deze uitkomst. We kunnen nu echt wat gaan doen!', reageert Arnhems wethouder Martien Louwers (schulddienstverlening, PvdA).

28 januari 2021
Belasting-shutterstock.jpg

Gemeenten krijgen tóch inzage in de gegevens van slachtoffers van de toeslagenaffaire. De gegevensuitwisseling tussen de Belastingdienst en gemeenten, die vanwege privacyregels onmogelijk leek, helpt gemeenten om de gedupeerden sneller te vinden en te helpen, verwachten Arnhem en Enschede. 

Machtigen
De Belastingdienst kan gemeenten binnenkort 'machtigen' om contact te leggen met inwoners die bekend staan als gedupeerden van de toeslagenaffaire. 'Ik ben erg blij met deze uitkomst. We kunnen nu echt wat gaan doen!', reageert Arnhems wethouder Martien Louwers (schulddienstverlening, PvdA). 'Fijn dat we nu als gemeente de helpende hand kunnen bieden', vindt wethouder Arjan Kampman (schuldhulpverlening, PvdA) van Enschede.

Hulp
Gemeenten hebben een afspraak gemaakt met de Belastingdienst over het ondersteunen van de gedupeerde ouders. De Belastingdienst zorgt voor een financieel compensatiepakket voor de geleden schade en gemeenten bieden hulp bij de aanpak van schulden, het vinden van werk, huisvesting, zorg, psychisch welbevinden en de opvoeding van kinderen.

Privacy
Tot voor kort wisten gemeenten echter niet wie de hulpbehoevende inwoners waren, omdat de Belastingdienst de gegevens vanwege privacywetgeving niet kon delen. Gemeenten konden daarom pas te hulp schieten wanneer de gedupeerden zich zelf meldden bij de gemeente. Dat liep echter nog geen storm.

Frustrerend
Het lukt gemeenten amper om met de slachtoffers in contact te komen, klaagde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in november vorig jaar. 'Het is uitermate frustrerend als je weet dat mensen problemen hebben waarbij je hen kunt helpen, maar niet weet wie het zijn', weet ook wethouder Louwers. In haar gemeente zijn volgens de Belastingdienst ruim driehonderd gezinnen gedupeerd, maar slechts twintig inwoners zochten contact met de gemeente. Daar komt nu verandering in, tot blijdschap van Louwers.

Over de schutting
Het dossier toeslagenaffaire zorgt al langer voor spanningen tussen gemeenten en de Belastingdienst. De VNG was teleurgesteld toen de Belastingdienst weigerde om gemeenten te compenseren voor de hulp voor gedupeerden. Ook maakte de VNG zich onlangs zorgen over het compensatiepakket van 30.000 euro per persoon, dat in sommige gevallen naar schuldeisers dreigt te gaan in plaats van naar de gedupeerden zelf. ‘Daarmee gooit de Belastingdienst zijn problemen over de schutting en zet het gemeenten voor het blok’, reageerde de VNG. 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Opa / IC
Ik ben zeer benieuwd, hoe Belastingdienst en gemeenten de gestelde privacyregels ontlopen (ontduiken?). Dan kan die mogelijkheid misschien ook op andere terreinen worden ingezet. Of komt de AP op korte termijn met een reactie naar Belastingdienst en gemeenten?
Advertentie