Advertentie
sociaal / Nieuws

Geen werk meer voor discriminerende bedrijven

Bedrijven die mensen discrimineren moeten gestraft worden, vinden de Haagse en Arnhemse PvdA. De straf is in dit geval dat de gemeente hen geen werk meer moet gunnen. In Arnhem wil men bovendien een app om sneller aangifte van discriminatie te kunnen doen.

08 maart 2014

Bedrijven waar mensen gediscrimineerd worden, hoeven in Den Haag en Arnhem niet meer op werk voor de gemeente te rekenen. De (kandidaat-) raadsleden Radesj Ramnewash en Natasha Huiberts van de PvdA willen dat hun gemeenten dit soort bedrijven niet langer inschakelen.

Keihard optreden
‘Het verbod op discriminatie is het belangrijkste artikel uit de Grondwet. Als dat geschonden wordt, moet je daar keihard tegen optreden’, stelt Ramnewash.  Het Haagse raadslid wil in de eisen voor aanbestedingen laten vastleggen dat bedrijven niet discrimineren. Maar ook achteraf wil hij dat bedrijven worden aangepakt door aangifte te doen wegens discriminatie.


Arnhem

Kandidaat-raadslid Natasha Huibers ziet dat jongeren in Arnhem ook gediscrimineerd worden. 'Dat is volstrekt onacceptabel', zegt ze. Het gemeentelijk loket waar discriminatie gemeld kan worden, weten jongeren volgens Huibers vaak niet te vinden. Om hier verandering in aan te brengen, wil zij dat de gemeente een app maakt waarmee discriminatie te melden is. 'Even je app gebruiken als je net geweigerd bent bij een café is makkelijker dan een afspraak maken bij het gemeentelijk loket', stelt Huibers.


Mystery guest
Ramnewash’ strijd tegen discriminatie is niet nieuw en is ook zeker geen verkiezingsstunt, verzekert hij. In de horeca in de Hofstad werden in 2012 mystery guests ingezet om te kijken of en van hoeveel discriminatie sprake was. ‘Er werd echt gediscrimineerd, er is zelfs een persoon ontslagen omdat hij discrimineerde’, zegt Ramnewash.

Eigen ervaring
Zelf werd Ramnewash ook twee keer geweigerd aan de deur. ‘Dat doet iets met je, dat tast je gevoel van eigenwaarde aan.' Hij benadrukt dat de discriminatie ook ‘andersom’ geldt. ‘Ik heb blanke vrienden die geweigerd worden bij een salsabar. Dat kan natuurlijk ook niet.’

Brede steun
Met zijn actie gaat Den Haag niet tegen minister Asscher (SZW) in, die deze week pleitte voor een soortgelijke aanpak. ‘Asscher regelt het landelijk beleid, wij moeten zelf het lokale beleid regelen’, stelt Ramnnewash. Het liefst ziet hij Den Haag voorop lopen in de anti-discriminatiestrijd. Het plan heeft hij nog niet ingediend, maar op steun rekent de PvdA’er wel, ook omdat die er voor zijn motie over de mystery guest in de horeca breed was.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Josta van der Wiele / coach/counselor
Discriminatie van alleenstaanden komt ook voor bij pensioenen (met het ABP voorop helaas). Het is dus wijder verspreid dan deze raadsleden denken, maar prima dat zij ermee willen beginnen. Laten zij s.v.p. ook hun landelijke partijgenoten / kamerleden / ministers aanspreken, want die zijn tegenwoordig DOOF voor signalen van burgers zolang er geen mediabelangstelling voor bestaat !

@ secretaris PEL: gelukkig staat er nog steeds in artikel 1 GW dat discriminatie is verboden 'op welke grond ook', dus alle reden om ertegen te blijven opkomen ! Bondje sluiten?
Louise Voermans / Interim HR professional
Gisteravond heb ik op youtube gekeken naar het experiment brown eyes/blue eyes. Het stelt racisme zeer doeltreffend aan de kaak. Het deed mijn ogen openen. Iedereen die meent dat hij of zij niet discrimineert adviseer ik naar dit experiment te kijken (te zien via www.seyda.nl). Dan begrijp je uitstekend waarom meneer Ramnewash een dergelijk voorstel indient en aandacht vraagt voor deze problematiek.
Flipper / The Highly Skilled & Nyenrode Crackin' Dolphin
Op zich mijn sympathie voor het tegengaan van discriminatie. Discriminatie moet je ook tegengaan, geen punt. Maar als bedrijven hierdoor in de problemen komen en er daardoor ontslagen vallen ? Wat dan ? Kom je dan niet van de regen in de drup ?

Flipper
HMC van Heusen-Smulders / Managementondersteuner Algemeen & Communicatie
Wel even een aandachtspunt om te voorkomen dat de focus wel erg op onze medelanders komt te liggen; soms is de kwaliteit, houding en gewenst gedrag binnen een organisatie niet gelijk en is het gevolg een andere keuze. Persoonlijk heb ik meegemaakt dat, hoewel de kandidaat geen gelijke kwaliteitskeuze was, de organisatie onder druk van "discriminatie" vanwege hoofddoekje, deze toch heeft aangenomen. Uiteindelijk is het resultaat hetzelfde, hoewel de collega's hier wel heel veel energie en tijd in hebben moeten steken en we alsnog op zoek moesten naar een geschikte kandidaat. Soms is de nadruk op discriminatie net wat te eenvoudig! Oh, en wat wij meemaakten als bijkomend nadeel is dat je vervolgens de hele familie binnenkrijgt die er een mening over heeft; over heeeeeel ongewenst houding en gedrag gesproken!
secretaris / secretaris
Maar wat te denken van discriminatie van alleenstaanden bij banken en hypotheekverstrekkingen? En bij winkels wanneer bijv. een keuken moet worden uitgezocht en de verkoper ziet dat je dat alleen doet en gaat vragen en vervolgens geen keuken wenst te verkopen? Of bijvoorbeeld gemeenten die hen de toegang weigeren tot hun collectieve ziektekostenverzekeringen voor minima terwijl gezinnen daar dan wel gebruik van mogen maken? Of leningen en subsidies voor energiebesparingsmaatregelen waarbij flats worden uitgesloten omdat daar statistisch gesproken veel alleenstaanden wonen, meer dan in de laagbouw? Lijkt me indirecte discriminatie op burgerlijke staat hoewel je geen schijn van kans maakt voor de Commissie Gelijke Behandeling, mede omdat ongehuwd als burgerlijke staat uit de wet is gehaald...
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Als gezegd en nogmaals onderstreept, er zijn vele vormen van discriminatie en deze gaan niet enkel op wanneer men perse die baan wil waarvoor men eigenlijk niet in aanraking zou komen wanneer men niet tot de - op dit moment - populariteitsgroep behoort waarvoor men zich wenst in te spannen; te makkelijk heren en dames politici; GA ECHT AAN HET WERK!
Advertentie