Advertentie
sociaal / Nieuws

Geen urgentie voor wie bij familie of vrienden verblijft

Er zijn te veel kwetsbare woningzoekenden in Amsterdam die dringend een huis nodig hebben. Dat noopt de gemeente tot ‘zeer pijnlijke maatregelen’, aldus wethouder Jakob Wedemeijer (SP) in een brief aan e gemeenteraad.

26 november 2021
dakloos-jong-bank.jpg

Er zijn te veel kwetsbare woningzoekenden in Amsterdam die dringend een huis nodig hebben. Dat noopt de gemeente tot ‘zeer pijnlijke maatregelen’,  aldus wethouder Jakob Wedemeijer (SP) in een brief aan e gemeenteraad.

Niet urgent

Dringend een andere woning nodig, bijvoorbeeld omdat uw huis door brand onbewoonbaar is geworden? Of na een echtscheiding? Of om medische redenen? En bent u daarom even bij anderen ingetrokken, bij vrienden of familie? Dan heeft u pech, want in Amsterdam geldt u niet meer als urgent woningzoekende en heeft u dus ook geen recht op de woningen die de gemeente voor haar kwetsbaarste inwoners reserveert. Dat meldt Trouw.

 

Toename

Jaarlijks heeft de hoofdstad 1800 woningen voor kwetsbaren beschikbaar. Alleen al dit jaar zijn dat er bijna 2000 te weinig. Dat komt mede door de toename van het aantal dak- en thuislozen, het aantal mensen dat vanwege sociale of medische redenen urgent een woning nodig heeft en omdat er meer statushouders aan een woning moeten worden geholpen.

 

70 procent minder

Door mensen die bij familie of vrienden onderdak hebben gevonden niet meer urgent in aanmerking te laten komen voor een woning, zou het aantal urgentieverklaringen met 70 procent kunnen worden teruggebracht.

 

Levensbedreigend
De regel geldt niet voor agezinnen met kinderen. ‘Geen kinderen op straat, dat is in Amsterdam een keiharde regel’, stelt Wedemeijer. Andere mensen die een uitzondering willen, moeten bewijzen dat hun situatie 'levensbedreigend' is. 

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
De overheid roept op om Asielzoekers te huisvesten, arbeidsmigranten en buitenlandse studenten te huisvesten en bekommert zich niet om de mensen die hier al zaten. Die doen er kennelijk niet toe. De kruik gaat zolang te water tot hij barst.
H. Wiersma / gepens.
Pijnlijke maatregelen nemen? Dat is politieke lulkoek. Wedemeier kan zich beter eens richten op de oorzaken en de oplossingen voor de woningtekorten. Dus in willekeurige volgorde:

1. de druk van huurders op de kopersmarkt verminderen, dus de huren verlagen en/of neutraliseren.

2. bouwen, bouwen en nog eens bouwen.
Ab / beleidsmedewerker
Hier ook weer: wanneer gaat de politiek zich bekommeren om het eigen volk? Nadat Kok zijn ideologische veren had afgeschud, is de verzorgingsstaat snel afgebrokkeld. Van WAO maar WIA, WW van 5 naar 2 jaar, Ioaw en Ioaz afgeschaft, nauwelijks sociale woningbouw, zorgverzekeringswet, 750.000 arbeidsmigranten met pulpbanen zonder pensioenvoorziening, 800.000 statushouders met familieleden erbij in 12 jaar, Wat heeft de politiek nodig om dit land te regeren? Begrijpen ze het niet, kunnen ze het niet?
Tom / Bestuurlijk jurist
NEDERLAND IS VOL



Snappen ze dit nou echt niet in Den Haag. We hebben een gigantisch tekort aan woningen en blijven maar mensen binnenhalen alsof het een soort sport geworden is. Op alle vlakken zie je dat het zo niet langer kan. Focus moet op natuur waardoor minder huizen gebouwd kunnen worden en aan de andere kant moeten we extra woningen bouwen vanwege de komst van vele duizenden statushouders. Begrijp me goed, ik heb helemaal niets tegen asielzoekers die uit oorlogsgebied hierheen komen of welke om andere redenen niet veilig zijn in hun thuisland, maar wanneer dit betekend dat Nederlanders zelf niet meer aan een woning kunnen komen houdt het wel een keertje op. De tijd van alles kan is voorbij. Het is of natuur of woningbouw. Het is of natuur of agrarische bedrijvigheid. Zo zijn er nog veel meer keuzes die gemaakt moeten worden maar maak ze!
Gezinus
Amsterdam heeft momenteel tussen de 7000 en 8000 statushouders. Die geven alleen al een enorme druk op de woningmarkt van de stad. En hun aantal groeit met de week. Want de meeste van de migranten ( 1100-1200 komen er wekelijks in NL bij) hebben hun (ge)zinnen gezet op een plekje in de hoofdstad.



Dit gaat dus helemaal fout. Nog hardere maatregelen zijn onomkoopbaar. Om te beginnen met het sluiten van de grenzen.
Advertentie