of 60775 LinkedIn

Geen straatkrant meer voor Bulgaren en Roemenen

Bulgaren en Roemenen mogen geen daklozenkranten meer verkopen, nu er voor hen in Nederland geen toekomst is. Stichting Straatkrant overweegt een lokaal project in Bulgarije.
4 reacties
Bulgaren en Roemenen mogen geen daklozenkranten meer verkopen, nu er voor hen in Nederland geen toekomst is. Stichting Straatkrant overweegt een lokaal project in Bulgarije.
Steuntje
De stichting is verantwoordelijk voor de verkoop van straatkranten in onder andere Rotterdam, Dordrecht en Leiden. Sjany Middelkoop, hoofd distributie: ‘De Straatkrant is bedoeld voor mensen die tijdelijk een steuntje in de rug nodig hebben. Bijvoorbeeld vluchtelingen die in een asielprocedure zitten. Zodra daar een besluit over is, houdt het op. Er zijn een paar uitzonderingsgevallen, ernstig verslaafden die het tot hun dood zullen blijven doen. Maar voor de rest moet er toekomstperspectief zijn.’

Geen werkvergunning
Eind maart besliste demissionair minister Donner (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) dat Bulgaren en Roemenen geen recht hadden op een speciale werkvergunning. De meesten komen naar Nederland voor werk in de bouw of tuinbouw. ‘Omdat wij partner zijn in de onderkant van de samenleving, komen ze in het begin vaak bij ons terecht’, zegt Middelkoop. ‘Ze denken: na een half jaartje de krant verkopen heb ik een arbeidsritme en een beetje voeling met de mensen.’ Zo ging dat ook met Polen. ‘Dat was mooi, die konden na zo’n periode werk gaan zoeken. Maar als dat niet kan, moet je je afvragen: zit je wel op de goede weg?’

Lokaal project
Om hoeveel mensen het gaat en voor hoeveel omzet zij zorgen, kan Middelkoop niet zeggen, maar ‘we komen niet in de rode cijfers.’ Samen met een collega van de stichting wil zij nu in Bulgarije een werkverschaffingsproject opzetten. ‘De mensen met wie wij gewerkt hebben, komen uit een specifiek gebied, dat economisch totaal ontwricht is. Alle mensen die de handen uit de mouwen kunnen steken, komen hier en de vrouwen en kinderen blijven achter. Wij gaan proberen ze aan de voorkant te helpen, in plaats van hier aan de achterkant. Ze hebben toch een tijd met ons meegelopen, we hebben toch een band met die mensen.’ Het project heeft nog geen handen en voeten, maar gedacht wordt aan microkrediet.
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door @Ansie (per. assistent W. Heitinga.) op
Beste Ansie, volgensmij vergeet jij dat deze mensen GEEN baan zoeken, zullen gaan jatten en gaan skimmen en uiteindelijk gewoon uitschot worden. (als ze dat niet al zijn) Bulgaren en Roemenen zijn van huis uit straat arm... waarom kunnen we dan niet beter een project opstarten in Bulgarije of Roemenie daar hebben ze veel meer aan om een land proberen optebouwen dan hier in NL een hele dag in de vrieskou 1 krantje teverkopen.
Door Ansie op
Wat asociaal, alsof Roemenen en Bulgaren mindere mensen zijn dan anderen. Wat een racistisch besluit van een organisatie die zegt op te komen voor iedereen. Zet dat aub voortaan ook op de voorkant van de krant: niet voor Bulgaren en Roemenen.
Door koen (ICT-er) op
Eindelijk word er iemand wakker: stop met het afvoerputje van Europa: De Albanezen komen eraan!
Door Geri op
vrouwen zijn blijkbaar geen mensen die de handen uit de mouwen kunnen steken?