of 60220 LinkedIn

Geen onderzoek, wel ministeriële commissie decentralisaties

Knelpunten bij de decentralisaties in werk, zorg en maatschappelijke opvang kunnen worden neergelegd bij een nieuw speciale ministeriële commissie.

Het kabinet heeft een ministeriële commissie voor de decentralisaties werk, (jeugd)zorg en maatschappelijk opvang in het leven geroepen. Deze zal regelmatig met de koepelorganisaties overleggen over onder meer de financiële gevolgen, de vormgeving en de voortgang van de decentralisaties.

Geen bestuursakkoord

Dit heeft het kabinet maandag bekendgemaakt tijdens het overleg met de koepels van gemeenten, provincies en waterschappen. Er komt geen breed alomvattend bestuursakkoord. In het overleg is besloten om werkende weg de decentralisaties binnen het sociaal domein vorm te geven.

 

Onafhankelijk onderzoek

Het door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bepleitte onafhankelijk onderzoek naar de financiële en maatschappelijke gevolgen van de decentralisaties komt er evenmin, maar de VNG sluit niet uit dat dit onderzoek er mogelijk later wel gaat komen. ‘Er is niet gezegd dat het onderzoek er niet gaat komen, maar er zijn nog zoveel stappen te zetten’, aldus VNG-woordvoerder Asha Khoenkhoen.

 

Garantie

‘Wij wilden duidelijkheid en de garantie dat het rijk straks niet alle taken bij de gemeenten neerlegt en er vervolgens zijn handen vanaf trekt. Afgesproken is dat als we ergens tegenaan lopen, dit bij deze speciale ministeriële commissie kunnen neerleggen. In overleg gaan we dan kijken hoe we de geconstateerde knelpunten gezamenlijk kunnen oplossen. Die gezamenlijkheid is voor ons heel belangrijk’, aldus Khoenkhoen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
Een gezamenlijke aanpak met een schriftelijke garantie voor niet bedoelde tekorten/verliezen is véél beter.