Advertentie
sociaal / Nieuws

Geen onderzoek naar wurgcontracten jeugdzorg

Staatssecretaris Martin van Rijn is niet van plan te onderzoeken hoeveel gemeenten en jeugdhulpregio’s met wurg- en zwijgcontracten werken.

28 september 2016

Staatssecretaris Martin van Rijn is niet van plan te onderzoeken hoeveel gemeenten en jeugdhulpregio’s met wurg- en zwijgcontracten werken.

Beroepsgeheim

Behandelaars van kinderen worden in sommige gemeenten gedwongen hun beroepsgeheim te schenden. Zij worden gedwongen een contract te ondertekenen waarin gemeenten eisen dat ze volledige inzage krijgen in het cliëntdossier. Dit maakte vaktijdschrift Zorg + Welzijn begin juli bekend.

Torenhoge boetes
Uit de contracten die de redactie van het blad had ingezien bleek dat gemeenten op elk moment alle rapportages van cliënten kunnen opvragen.  Of de gemeente eigent zich het recht toe om controles uit te oefenen, waarbij patiëntendossiers toegankelijk moeten zijn. Als de behandelaar het contract niet tekent, krijgt hij of zij het kind niet in zorg. Dat is in strijd met de jeugdwet. Toch dreigen wethouders met torenhoge boetes en uitsluiting van zorg als hulpverleners niet meewerken.

Niet uitgevraagd
Het is niet duidelijk hoeveel gemeenten dergelijke wurgcontracten hanteren. Toch in staatssecretaris Van Rijn niet van plan een onderzoek te starten om meer zicht om de omvang van deze problematiek te krijgen. ‘Ik heb deze gegevens niet, omdat dit niet wordt uitgevraagd bij gemeenten. Het is aan de gemeenteraad om toe te zien op het handelen van het college van B&W,’ zo beantwoorde hij de Kamervragen van Nine Kooiman van de SP.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bart Schipper / schandalig
Wat hebben de hulpverleners en wijkteams toch een goed hart weer leveren ze zelf het bewijs de overheid had niet nooit aan moeten beginnen.
Joost
Goede jeugdzorg,ambtenaren en de ggz stappen naar de igz en de overheid en melden dit hier werk je niet aan mee want je doet het beste voor de jongeren en de gezinnen.
A. Wassenburg
Conclusie: deze mijnheer leert het dus nooit. Maar dat hoeft ook niet, niet in het kabinet Rutte.
alexander / ambtenaar
Dit zou nou net een algemeen en dus landelijke uitgangspunt moeten zijn van de toepasselijke regeling. Maar zuiverheid en transparantie van zorg are not my game, vindt van Rijn.Triest.
riekie / geen
Lijkt mij dat de contracten niet rechtsgeldig zijn. Dus op zich geen probleem
Advertentie