of 64204 LinkedIn

Geen mazelen-richtlijn voor scholen

De GGD verstrekt geen extra richtlijnen aan scholen om de mazelenuitbraak tegen te gaan. Het RIVM waarschuwt voor een toename, maar scholen staan machteloos tegenover besmetting.

De landelijke GGD heeft geen richtlijnen opgesteld voor schoolbesturen hoe om te gaan met mazelen. Scholen staan ‘vrij machteloos tegenover de verspreiding van ziekte’.

Scholen broedplaatsen voor besmetting

Nu de scholen in Brabant weer zijn begonnen, vreest het Rijksinstituut Voor Volksgezondheid en Milieu een verdere toename van het aantal kinderen met mazelen. Op school komen nu eenmaal veel kinderen bij elkaar, waardoor de besmettingskans sterk oploopt.

De teller ging dit weekeinde al richting duizend. Dit terwijl de ervaring leert dat vorige epidemieën zich in vakantieperiodes minder snel verspreiden dan tijdens de schoolperiodes.

Scholen kunnen besmetting niet voorkomen 

Scholen zijn volgens zowel het RIVM als de GGD nauwelijks in staat de verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Kinderen met symptomen zullen naar huis gestuurd worden, maar dat helpt niet om besmetting te voorkomen. ‘De incubatietijd is twee weken’, aldus woordvoerder Erik Riemens van de GGD.  ‘Maar de besmetting kan al vanaf het begin plaatsvinden, dus als je het ziet ben je al te laat.'

 

Belang van inenting benadrukt
De GGD verspreidt wel de normale protocollen voor algemene hygiëne op scholen. Verder richt de dienst zich op de ouders, met het accent op degenen die in bible-belt wonen. ‘We leggen keer op keer uit waarom wij het van belang vinden dat de kinderen worden ingeënt. Meer kunnen we niet doen’.

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Pipadekloon (Voorlichter) op
De tijgermug is in Barneveld gesignaleerd wat nu! ook niets doen?