Advertentie
sociaal / Nieuws

Gebruik coronasteun verschilt per regio

Waar in Noord-Holland 54 procent van de bedrijven gebruikt maakt van een van de steunregelingen, is dat in Friesland en Drenthe respectievelijk 41 en 42 procent.

08 december 2020
Almere.jpg

Het grootste beroep op corona-steunmaatregelen werd gedaan in de provincie Noord-Holland. Inkomensondersteuning voor zelfstandigen werd het vaakst aangevraagd in Almere en Amsterdam. De daling in arbeidsparticipatie was het grootst in de provincies Friesland en Drenthe, waar juist het minst vaak een beroep is gedaan op steunmaatregelen.

Meeste steunmaatregelen in Noord-Holland
Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS die gaan over het derde kwartaal van 2020. Daarin wordt gekeken naar het gebruik van de steunmaatregelen die de overheid heeft ingezet om de economische impact van de coronacrisis te dempen. Waar in Noord-Holland 54 procent van de bedrijven gebruikt maakt van een van de steunregelingen, is dat in Friesland en Drenthe respectievelijk 41 en 42 procent.

Grootste Tozo-gebruik in Almere
Ook als het gaat om gebruik van de Tozo-regeling, de inkomensondersteuning voor zelfstandig ondernemers, staat provincie Noord-Holland hoog in het lijstje, namelijk op plaats twee. Flevoland voert de ranglijst aan. In die provincie had 43 procent van het huishoudens met het belangrijkste inkomen uit een zelfstandige onderneming een Tozo-uitkering. In de provincie Utrecht, die onderaan staat, was dat slechts 15 procent. Wanneer de cijfers worden uitgesplitst naar regio, blijkt dat Almere en Amsterdam grotendeels verantwoordelijk zijn voor het hoge percentages in Flevoland en Nood-Holland. In Almere had 63 procent van de zzp-huishoudens een Tozo-uitkering, in Amsterdam 52 procent.

Minder werk in Drenthe en Friesland
De nettoarbeidsparticipatie – de werkzame beroepsbevolking als percentage van de bevolking – daalde van 69,0 procent in het derde kwartaal van 2019 naar 68,2 procent in het derde kwartaal van 2020. In Drenthe en Friesland was de afname met 1,2 procentpunt het sterkst. Die provincies maken ook het minst gebruik van de steunmaatregelen, maar het is niet gezegd dat er een verband bestaat tussen die twee feiten. In Noord-Holland, waar wel veel gebruik wordt gemaakt van steun, daalde de nettoarbeidsparticipatie bijna net zo hard. In Groningen en Zeeland was de daling in de nettoarbeidsparticipatie met 0,1 procentpunt het kleinst.

Werkloosheid blijft stijgen
Er waren 419 duizend werklozen in Nederland in het derde kwartaal van 2020. Dat is 70 duizend meer dan in het tweede kwartaal en ruim 140 duizend meer dan in het eerste kwartaal. In de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland en Groningen ligt het werkloosheidspercentage nu iets onder de 5 procent. In de gemeente Rotterdam schiet de werkloosheid al richting 7 procent.

Economische krimp
Als het gaat om de grootte van de economie is in Noord-Holland de grootste krimp te zien ten opzichte van een jaar eerder. De economie kromp met meer dan 5 procent, terwijl dat in Flevoland slechts 0 tot 1 procent was. Volgens het CBS is dat te verklaren door de positieve resultaten van de detail- en groothandel. De economische schade is al wel minder dan in het tweede kwartaal. Toen kromp de economie van regio Haarlemmermeer met meer dan 14 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in het vorige jaar. Zo goed als alle regio’s hadden toen te maken met minstens 6 procent krimp. In het derde kwartaal bedroeg de krimp voor het merendeel van de regio's niet meer dan 2 procent.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie