of 64120 LinkedIn

Fryske Marren: vluchtelingen in leegstaande koopwoningen

Gemeente De Fryske Marren wil  in 2016 ongeveer 180 vluchtelingen opvangen. Onder meer leegstaande koopwoningen zijn een optie om statushouders te kunnen voorzien van woonruimte.

Gemeente De Fryske Marren wil  in 2016 ongeveer 180 vluchtelingen opvangen. Onder meer leegstaande koopwoningen zijn een optie om statushouders te voorzien van woonruimte. De gemeenteraad buigt zich in januari over de Strategie Huisvesting Statushouders.

Inwoning en bedrijventerreinen geen optie

Huisvestingsoplossingen voor statushouders creëren in een natuurlijke woonomgeving krijgt de voorkeur boven woonbestemmingen creëren op bedrijventerreinen. Ook inwoning bij particulieren is voor Fryske Marren geen optie. 'Wel zullen wij bij de analyse van instrumenten eventuele leegstand in de bestaande woningvoorraad, ook van koopwoningen van particulieren meenemen als oplossingsrichtingen.'


Kwaliteit boven 'te sober'
Het college wil inzetten op kwalitatief duurzame huisvesting. Kwaliteit gaat daarbij voor 'te sober'. 'We gaan ervan uit dat de mensen die hier komen, langdurig en in de meeste gevallen permanent in onze gemeente zullen blijven wonen. Bij de uitwerking van de keuzes kijken wij naar een mix van instrumenten. Deze zullen aanvullend zijn op de huisvesting in reguliere sociale huurwoningvoorraad, zo mogelijk met meer spreiding over de kernen en dorpen in de gemeente, zodat een goede balans blijft bestaan in de vraag naar sociale huurwoningen door alle doelgroepen in onze gemeente', zo schrijft het college.

Raad besluit in januari
Het college vindt in de basis dat nieuwe inwoners welkom zijn maar wil de hoofdlijnen van de Strategie Huisvesting Statushouders eerst aan de raad voorleggen. Dat gebeurt op 27 januari 2016. Als de raad instemt kunnen gesprekken met ketenpartners, maatschappelijke instellingen en burgers over de exacte invulling beginnen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door TIP! (PR-/Imagospecialist) op
Woningen waar mensen hard voor hebben gewerkt tijdelijk vorderen voor vluchtelingen en daarna een uitgeleefd huis terug aantreffen. Ik denk niet dat er iemand zo gek is om daar vrijwillig in mee te gaan. Laat de gemeente het dan maar opkopen voor het te koop-bedrag, wel jammer dat we daar dan weer allemaal aan mee moeten betalen. Deze maatregelen gaan nergens meer over; de Nederlander moet onderhand wijken voor de buitenlander om de politiek-correctheid van bestuurders in stand te houden..., het moet niet gekker worden!
Door anand (adviseur) op
Hoe stelt het college zich dit voor.
Leegstaande woningen vorderen of op vrijwillige basis tijdelijk laten verhuren door de eigenaren?
De vergoeding mag dan bovern een marktconform bedrag liggen. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat het de bedoeling is dat de woningen in afwachting van verkoop worden verhuurd. Het wordt dan wel erg onzeker voor de tijdelijke bewoners.
Bij mij in de gemeente staan met name de luxere wat duurdere woningen wat langer te koop.
Als dat in de friese meren ook zo is dan biedt dat perspectief voor de tijdelijke bewoners.
Door Pipadekloon (Voorlichter) op
Bed Bad en Koopwoning
Door joschke op
Nederlanders kunnen in een flatje wonen en zij komen in mooie koopwoningen terecht. Snap elitair Nederland die het bestuur vormt van ons mooi landje dat de prioriteit behoort te liggen bij de eigen inwoners want daar zijn ze verantwoordelijk voor... Dit soort maatregelen (in Damascus fluisteren al 'ga naar Nederland dan krijg je in Friesland een mooie koopwoning waarvoor je niets hoeft te betalen'...