of 59345 LinkedIn

Friese wethouders willen snel actie vaccinatiegraad

De vaccinatiegraad  voor bof, mazelen en rode hond is in Friesland onder de kritieke 90 procent gezakt. De Friese wethouders die over publieke gezondheid gaan, willen direct actie om dat cijfer op te vijzelen. Dat meldt de Leeuwarder Courant.

De vaccinatiegraad voor bof, mazelen en rode hond is in Friesland onder de kritieke 90 procent gezakt. De Friese wethouders die over publieke gezondheid gaan, willen direct actie om dat cijfer op te vijzelen. Dat meldt de Leeuwarder Courant.

Bijeenkomst veiligheidsregio

Bij een bijeenkomst van de bestuurscommissie gezondheid van de Veiligheidsregio Friesland met alle verantwoordelijke wethouders bracht de directeur van Friese GGD slecht nieuws. Volgens de achtmaandenrapportages van de GGD is de vaccinatiegraad na jaren daling nu onder de kritieke hoeveelheid gevallen. De opkomst bij de dtp-prik (tegen difterie, tetanus en polio) voor negenjarigen ligt precies op de 90 procent. De opkomst voor onder meer vaccinaties tegen het humaan papillomavirus (hpv) zou de laatste jaren ‘schrikbarend dalen’.

 

Strijd tegen broodjeaapverhalen via sociale media 

De Friese wethouders willen niet wachten tot december, wanneer landelijke plannen worden verwacht die de vaccinatiegraad moeten helpen verbeteren. Wethouders Hein Kuiken (zorg en welzijn, PvdA) en Herwil van Gelder (zorg, PAL/GroenLinks), respectievelijk van Harlingen en Leeuwarden, willen direct actie. De eerste vraagt zich wel af hoe de doelgroep van anti-vaxxers (personen die uit angst voor bijwerkingen vaccinaties mijden) kan worden overtuigd. Wethouder Jeltje Hoekstra-Sikkema (zorg en welzijn, VVD) van de eilandgemeente Terschelling vindt dat de Friese gemeenten de strijd tegen broodjeaapverhalen over vaccinaties via sociale media moeten aanbinden. Volgens haar zouden mensen vooral via die weg worden overtuigd om hun kinderen juist niet te laten inenten.

 

Onderwerp zoveel mogelijk lokaal onder de aandacht

Volgens een woordvoerder van de gemeente Leeuwarden wil wethouder Van Gelder niet voor de landelijke troepen uitlopen door een afzonderlijke campagne in Friesland op touw te zetten. De bedoeling van Van Gelder en zijn collega's is vooral om het onderwerp lokaal zoveel mogelijk in de aandacht en op de agenda te krijgen, zegt de woordvoerder.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.