Advertentie
sociaal / Nieuws

‘Fraudewet niet realistisch’

De fraudewet die van kracht wordt zal gemeenten extra bijstandsklanten opleveren. Dat voorspelt Rinda den Besten, wethouder Werk en Inkomen in Utrecht.

21 november 2012

De Fraudewet die vanaf 1 januari 2013 van kracht gaat zal voor gemeenten flink wat extra bijstandsklanten opleveren. Dat verwacht Rinda den Besten, wethouder Werk en Inkomen in Utrecht. ‘Als fraudeurs vijf jaar lang geen WW-uitkering krijgen, staan ze bij de gemeenten op de stoep.’ Daarnaast voorziet zij dat veel mensen in de bijstand straks hun boetes niet meer kunnen betalen.

Harder straffen

De Wet Aanscherping Handhaving- en Sanctiebeleid SZW-wetten, zoals de wet officieel heet, betekent voor mensen die meerdere keren frauderen in de WW dat ze vijf jaar lang geen uitkering ontvangen. Van Besten, die tevens namens alle wethouders die met de fraudewet te maken krijgen in overleg zit met het ministerie, verwacht dat de gemeenten die mensen op moeten gaan vangen.

Uitkering stopzetten

Bijstandsgerechtigden die frauderen moeten naast het gefraudeerde bedrag hetzelfde bedrag als boete betalen. Een recidivist zelfs anderhalf keer het gefraudeerde bedrag, en de gemeente krijgt de kans om de uitkering voor drie maanden stop te zetten. ‘Het is niet realistisch om te verwachten dat ze dat terug kunnen betalen’, zegt Van Besten. ‘Ze mogen maar een maximumbedrag per maand aan schulden betalen, dus als het om drie maanden bijstand gaat die iemand onterecht heeft ontvangen, duurt het al jaren voordat dat terug is betaald. Om daarnaast ook nog de uitkering drie maanden stop te zetten kan dramatisch uitpakken. Daarom kiezen we er bijvoorbeeld in Utrecht voor om dat niet te doen.’

Spijtoptanten

Daarnaast gaat de gemeente Utrecht ook nog spijtoptantenbrieven rondsturen, vergelijkbaar als in Rotterdam ook gebeurt. Hiermee krijgen WWB’ers de kans om fraude door te geven zonder dat ze daar te streng voor gestraft worden. ‘We willen zo veel mogelijk mensen nog onder de oude regeling bestraffen’, legt Van Besten uit.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Sjoerd Visser
De overheid isd heer en meester om tegenstrijdige en onwerkbare oplossingen aan te bieden en door te drukken. Zolang diezelfde overheid steeds meer van de ge-eiste zelfredzaamheid afknabbelt, hoe meer fratsen zo'n persoon moet uithalen om rond te komen. Als de overheid de uitkeringen zo laag houden (en de minimumlonen ook) is het geen kwestie van leven meer, maar van overleven! Dan lijkt het er sterk op dat mensen zonder werk ook zonder plezier moeten leven. Dat krijg je als straf voor het feit dat je jarenlang gewerkt hebt, en nu niet meer in trek bent. Men zou de bijstand zo moeten regelen dat mensen die nog NOOIT gewerkt hebben een lagere uitkering krijgen dan mensen die wel gewerkt hebben. 1% van je uitkering erbij voor elk jaar dat iemand gewerkt heeft zou ook een goede optie zijn, dan wordt je minder gestraft/meer beloond voor de jaren dat je wel werkte. Helaas wordt in NL overal roofbouw op gepleegd en worden mensen zonder werk heden ten dage als paria gezien, of als lastpost (letterlijk en figuurlijk). Dan vindt men het gek dat mensen in het nauw andere wegen zoeken...net zoals katten in het nauw rare sprongen maakt.
Sjoerd Visser
En wat wil men doen bij mensen in de bijstand die frauderen? Wat voor "oplossing" heeft men dan? En denkt men bij die "oplossing" ook aan de gevolgen voor de persoon en de samenleving? Trouwens: er is verschil in fraude: je hebt noodfraudeurs (uit nood frauderen) en broodfraudeurs (die normaliter wel genoeg geld hebben maar die dat zelf nog steeds niet genoeg vinden). Hoe meer men aan de onderkant van de samenleving afneemt, hoe meer wantoestanden je kunt verwachten. Helaas denkt men daaraan niet als men hogerhand beslissingen neemt ten nadele van die mensen. Let wel: ik keur fraude niet goed want dat is oneerlijk. Net zo oneerlijk als men van uitkeringen en rechten steeds meer afneemt (onder de drogreden bezuinigingen) omdat hooggeplaatsten in de politiek niet met andermans afgeroomde geld kunnen omgaan....zodat die oplossing niets helpt en mensen elk jaar nog meer moeten bezuinigen. Dat is net zo oneerlijk. Je kunt je dus afvragen wie met die oneerlijkheid begon, en wat zo'n decennialang voorbeeld doet bij de getroffenen. MAAR DAT WIL MEN in de politiek en daarbuiten NIET ZIEN en ook niet inzien! Zolang de overheid hun wanprestaties blijven afschuiven op de mensen en de overheid blijkbaar zelf niet in staat is om bij ZICHZELF te bezuinigen zonder dat weer af te schuiven op vele anderen...zolang zal de staat daar toenemend hinder van ondervinden.
Kaas !
Fraudeurs alleen nog maar voedselbonnen en een kartonnen doos, kan toch niet zo zijn dat ze ermee wegkomen "omdat ze nu eenmaal niks hebben"



Snoeihard aanpakken die hap.
Sjoerd Visser
@ Snuffie: Helaas doet men die optie niet bij fraudeurs op hoog niveau. Die komen er meestal genadig af. Daarentegen: als je niet op dat niveau zit dan krijg je bijna levenslang. Dat is meten met 2 maten...zoals dat veelal met het recht en onrecht gebeurd. Want ik vind b.v. de drogreden bezuinigen om een foutief beleid in stand te houden en met nep-oplossingen komen die later ook nog eens weggenomen worden ook een grove vorm van massa-oplichting. Dat alles om het voortgaande wanbeleid in stand te houden en de negatieve gevolgen proberen ermee af te dekken. Waarom wordt dat niet net zo bestraft als uw voorstel?
True
Sociale uitkeringen kosten NL jaarlijks 169 miljard, daar kun je heel wat banken mee opkopen.
Ali Baba
Ben je arm en niet mondig genoeg dan wordt je hard aangepakt. Maar heb je vriendjes in de politiek of in het rechtssysteem, hoge functie of een bedrijf dan gelden er ineens andere regels. Niet met 2 maten meten. Zie de 2 rechters die onlangs mekaar het hand boven het hoofd houden, de smerige bankdirecteuren en de graaiers bij de overheid. Hoe hard wordt die Roermondse wethouder ook al weer aangepakt ? Hebben alle bouwfraudeurs ook tot de laatste cent moeten terugbetalen. Ik denk dat het tijd wordt dat de plebs het maar eens weer overnemen in dit land.
Advertentie