Advertentie
sociaal / Nieuws

Fraudebestrijding uitkeringen speerpunt in 2013

Fraudebestrijding staat komend jaar hoog op de agenda bij het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid (SZW). Dat staat in de begroting 2013 van SZW.

18 september 2012

De bestrijding van fraude van uitkeringen is komend jaar een speerpunt bij het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid (SZW). Dat staat in de begroting 2013 van het ministerie.

Senaat

De Tweede Kamer is akkoord met het wetsvoorstel ‘Aanscherping handhaving en sanctiebeleid SZW’. De senaat moet de wet echter nog behandelen. Minister Henk Kamp (VVD) streeft er nog steeds naar om de wet per 1 januari 2013 van kracht te laten worden. De verhoging van boetes, de bundeling van krachten van de Inspectie SZW, gemeenten en UWV samen met de verruimde mogelijkheden om gegevens tussen instanties uit te wisselen, moet het mogelijk maken fraude en misstanden steviger aan te pakken. 

Boete

Als de Eerste kamer tijdig met het voorstel instemt, moeten fraudeurs vanaf januari niet alleen het teveel ontvangen uitkeringsbedrag terugbetalen, maar ook een boete ophoesten die net zo hoog is als het fraudebedrag. Bij een volgende fraude gaat de boete verder omhoog. Die boete wordt bij een tweede misstap verrekend met de uitkering, waardoor de fraudeur gedurende maximaal vijf jaar niets meer ontvangt. In de bijstand geldt een periode van maximaal drie maanden.

Werkzoekenden

De regels voor het verlenen van tewerkstellingsvergunningen worden aangescherpt. Het kabinet wil niet dat er tewerkstellingsvergunningen worden verleend als er in Nederland voldoende werkzoekenden zijn. De werkgever moet dan zelf voor voldoende personeel zorgen. Het kabinet werkt aan een wetsvoorstel hiertoe.

Tevens wordt het mogelijk om in sectoren een maximum in te stellen voor het aantal te verlenen tewerkstellingsvergunningen.


Voortzetting aanpak

Het kabinet Rutte I heeft samen met gemeenten, meteen na zijn aantreden, een groot aantal maatregelen in gang gezet om arbeidsmigratie vanuit de Europese Unie in goede banen te leiden. Voortzetting van de aanpak is noodzakelijk vanwege de te verwachten toename van het aantal arbeidsmigranten uit EU-landen naar Nederland, zo staat in de SZW-begroting 2013.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

aarsman
fraude kijk eerst eens naar die oost-europianen .die in ons land verblijven.eigen volk zit bij het UWV werkeloos.de oosteuropianen hebben onze baan.zij krijgen na 9 maanden gewerkt te hebben ontslag .komen bij het UWV voor een uitkering.gaan in een groep terug naar land van herkomst.de 3 of 4 man die hier achter blijven.schrijven voor die anderen solicietatie brieven ons aanspraak te kunnen blijven maken op de uittkering
Alfred
Zo krjgen we dus een bijzondere situatie. Fraudeurs die geld elders vandaan halen en uitkeingsgerechtigden die de eboek flessen. Het frauderen met een uitkering kent een beperkte hoogte, nooit echt meer dan 15000 per jaar. Terwijl andere fraudes veel hoger kunnen zijn en deze dus defacto lager worden bestaft.



En dan.... Iemand zonder uitkering zetten.... Wat gebeurt er dan allemaal? Daar kan iedereen zich toch wel iets bij bedenken? Zeker weten dat de gevolgen de samenleving nog veel meer gaat kosten en overlast gaat opleveren.



Kortom een populistische ondoordachte wet.
e.van den brink / adviseur/trainer in domein werk en inkomen
Fraude kan niet en mag nooit lonen. Wel steeds opnieuw de verwondering hoe de overheid inzet op relatief 'klein geld', en waar men niet/te weing investeert in aanpakken van grootschalige bedragen van fraude: belasting die niet wordt afgedragen waar dat wel zou horen, en nog steeds te weinig kracht om witte boorden fraude op te sporen en aan te pakken.



Wanneer gaan we echt investeren?
Janske / Schaduwfractielid
Ik hoop dat de grote vissen eerst worden gevangen en dan de kleine. Wat simpel is dat de kleinere eerst worden gepakt omdat daar meer van zijn, maar ik denk dat het per saldo wel wat uit maakt.
Advertentie