Advertentie
sociaal / Nieuws

Fraude met deeltijd-WW aangepakt

Bedrijven die betrapt worden op fraude met deeltijd-WW, worden uit de regeling gegooid, moeten eventueel een boete betalen en al het gebruikte uitkeringsgeld terugbetalen.

14 juli 2009

Doorwerken
Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) heeft besloten tot een hardere aanpak van misbruik, omdat hij onder meer van de vakbeweging signalen krijgt dat bedrijven met deeltijd-WW hun personeel toch laten doorwerken.

 

Misbruik voorkomen
Donner wees er dinsdag in het radioprogramma Dit is de Dag op dat misbruik moet worden voorkomen, omdat het ten koste gaat van andere bedrijven die de steun nodig hebben. Met deeltijd-WW kunnen ondernemers met behulp van WW-uitkeringen hun personeel tijdelijk minder laten werken, zodat ze hun vakkrachten gedurende de economische crisis niet hoeven te ontslaan.

 

Buitenlandse krachten
Volgens Donner zijn er nog niet veel gevallen van fraude bekend. Momenteel loopt één justitieel onderzoek naar een bedrijf dat via de voorganger van de deeltijd-WW, de werktijdverkorting, zijn personeel minder liet werken en daarvoor in de plaats goedkopere buitenlandse krachten zou hebben ingehuurd.

 

Controle
Bij misbruik moet al het uitkeringsgeld worden terugbetaald. Heeft een bedrijf veertig werknemers in de deeltijd-WW en is in vijf gevallen gefraudeeerd, dan moet het uitkeringsgeld van alle veertig werknemers worden terugbetaald. Uitkeringsinstituut UWV die de aanvragen voor deeltijd-WW beoordeelt, gaat steekproefsgewijs controleren of werkgevers zich aan de regels houden.

 

Miljard euro
Donner maakte vrijdag al bekend dat hij extra geld uittrekt voor de deeltijd-WW. In totaal wil hij tot eind dit jaar een miljard euro beschikbaar stellen voor de WW-steun. Hij wil voorkomen dat bedrijven tijdens de crisis hun vakkrachten moeten ontslaan. Ze hebben die straks hard nodig om aan de aantrekkende vraag te voldoen bij een economisch herstel.

 

Vinger aan de pols
De minister kondigde aan dat hij de toegang tot de regeling gaat beperken, omdat veel bedrijven de deeltijd-WW voor al hun personeel aanvragen en het geld te snel opraakt. Ook wil hij regelen dat bedrijven die hun aanvraag voor deeltijd-WW verlengen, dat voortaan maar voor drie maanden mogen doen in plaats van zes maanden. Op die manier hoopt Donner meer een vinger aan de pols te kunnen houden met de regeling.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie