Advertentie
sociaal / Nieuws

Forse toename schuldhulpverlening Amsterdam

Het aantal Amsterdammers dat zich dit jaar heeft gemeld voor een schuldhulpverleningstraject, is fors gestegen. Vooral in Zuidoost steeg het aantal enorm.

18 november 2011

Het aantal Amsterdammers dat zich dit jaar heeft gemeld voor een schuldhulpverleningstraject, is fors gestegen. Tot en met oktober trokken ruim 13 duizend mensen met financiële problemen aan de bel, een stijging van bijna 20 procent.

Zuidoost

Bij de verschillende stadsdelen meldden zich dit jaar 12.358 mensen. Bij verschillende commerciële schuldhulpverleners klopten ruim 1200 mensen aan. Vooral in Zuidoost steeg het aantal enorm. Daar verdubbelde het aantal aanmelders bijna (2478 dit jaar tegenover 1490 vorig jaar).

Wachtlijsten

Ondanks de grote stijging, kent Amsterdam geen wachtlijsten. Wethouder Freek Ossel: 'Mensen die in de schulden zitten moeten zo snel mogelijk geholpen worden. Op dit moment zijn er geen wachtlijsten bij de schuldhulpbureaus in de stad, en door volgend jaar efficiënter te gaan werken willen we dat zo houden.'

Geldexamen

Amsterdam wil zich volgend jaar gaan richten op het voorkomen dat mensen in de schuldhulpverlening terecht komen. 'Dit doen we bijvoorbeeld door campagnes en budgetlessen', aldus Ossel. 'Volgend jaar gaan we ook het NIBUD geldexamen introduceren op de basisschool.'

Den Haag en Eindhoven

Amsterdam staat niet alleen in de toename. Ook in Den Haag is sprake van een stijging. De stad verwacht dat dit jaar zo'n 4500 mensen een beroep doen op schuldhulpverlening. Dat zou een stijging zijn van 12,5 procent. In de regio Eindhoven stijgt het aantal mensen met problematische schulden ook sterk, meldt het Eindhovens Dagblad.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Onafhankelijk Schuldadviseur® / directeur
Deze cijfers liggen in lijn van de verwachting. Ger Jaarsma, directeur Stadsbank Midden Nederland constateert enkele dagen geleden een afname van 10% van de intake. Ik sluit een derde herdefiniëring van begrippen niet uit, die de uitval voor intake, na intake en groot aantal mislukte regelingen al jarenlang maskeren. Deze misleiding komt door de nieuwe Wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening naar boven doordat gemeenteraadsleden hun verantwoordelijkheid voor beleid en uitvoering steeds mer invulling gaan geven. Nieuwe spelers op deze gesloten markt, die terecht zeer kritische vragen stellen die vanuit de gemeenten nooit eerder zo manifest aan de orde kwamen. Even wennen voor een ieder.

Indien u geïnteresseerd bent om gemeenteraadsleden en beleidsmedewerkers transparant te informeren, komt het lek van de Schuldhulpverlening snel op meerdere plekken naar boven. Ik werk graag mee aan een artikel met nieuwswaarde en meer objectiviteit dan tot op heden gebruikelijk.

Met vriendelijke groet,



Peter Westen
Advertentie