Advertentie
sociaal / Nieuws

Forse korting bijstandsbudget voor 60 gemeenten

Het aangepaste model voor de verdeling van het bijstandsbudget 2016 leidt voor zestig gemeenten tot een daling van vijf procent of meer ten opzichte van 2015. Onder hen de vier grote steden. Van de steden is Groningen met minus 11 procent (meer dan 18 miljoen euro) de grootste verliezer.

03 november 2015

Het aangepaste model voor de verdeling van het bijstandsbudget 2016 leidt voor zestig gemeenten tot een daling van 5 procent of meer ten opzichte van 2015. Onder hen de vier grote steden.

De grootste verliezer is Goeree-Overflakkee, dat ten opzichte van dit jaar 20 procent minder krijgt. Van de steden is Groningen met minus 11 procent (meer dan 18 miljoen euro) de grootste verliezer. Zaanstad levert 9 procent in, Maastricht 7 procent. Ook financieel zwakke gemeenten als Lansingerland en Delft krijgen hebben komend jaar flink minder budget tot hun beschikking (resp. -9 en -7 procent).

G4

Onder de grote vier steden zijn Utrecht en Amsterdam de grootste verliezers. Utrecht levert 6 miljoen euro in, Amsterdam maar liefst 28,5 miljoen. Voor beide steden is dat ongeveer 5 procent minder dan het budget dat ze voor 2015 beschikbaar hebben. Rotterdam wordt met 13 miljoen gekort (-2 procent) en Den Haag houdt de schade beperkt tot 4 miljoen (-1 procent).

125 gemeenten in de plus

Tegenover deze verliezers staan 125 gemeenten die hun bijstandsbudgetten het komend jaar met 5 procent of meer zien stijgen. Koploper is Woudenberg, dat 23 procent meer krijgt dan in 2015. Gemeenten in de Achterhoek lijken goede zaken te doen. Doetinchem en Oude IJsselstreek beschikken komend jaar beide over een 17 procent hoger budget. Ook Lochem (+10), Winterswijk (+7) en Bronckhorst (+6 procent) hebben hun bijstandsklanten komend jaar aanzienlijk meer te bieden. De financieel zwakke gemeenten Apeldoorn, Vlissingen (beide +8 procent) en Ten Boer (+13 procent) gaan er eveneens stevig op vooruit.

Onverklaarbare effecten

Vorige week donderdag bleek tijdens het Algemeen Overleg over de Participatiewet dat staatssecretaris Klijnsma niet van plan is het nieuwe verdeelmodel in 2016 aan te passen. Onder meer de VNG en Divosa hadden daar op aangedrongen, vanwege onverklaarbare herverdeeleffecten. Een dag later publiceerde het ministerie van SZW de definitieve budgetten voor 2015 en de 'definitieve voorlopige' budgetten voor 2016. Het definitieve macrobudget voor 2015 bedraagt bijna 5,6 miljard euro, het voorlopige budget voor 2016 23 miljoen euro meer.

Klik hier voor de budgettaire consequenties van de nieuwe verdeling van het bijstandsbudget 2016 per gemeente

Kijk voor de meest actuele 3D-budgetten en voor vergelijkingen van alle gemeenten in het dossier '3D: Verdeling budget'

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
En zo keert de wal het schip. Een extra reden om het verdrag van Schengen uit 1985 te herzien en weer douanes bij de grens te plaatsen. Kost een paar centen, maar migranten kosten meer.
Advertentie