Advertentie
sociaal / Nieuws

FNV wil uitstel herkeuring Wajongers

Vakbond FNV vindt dat de herkeuring van 240.000 jonggehandicapten met een Wajong-uitkering moet worden uitgesteld.

13 januari 2014
De herkeuring van  240.000 jonggehandicapten met een Wajong-uitkering moet worden uitgesteld. Dat wil vakbond FNV.

Enkeltje bijstand

,,Als staatssecretaris Klijnsma dit niet aanpast, moeten we weer met minister Asscher en premier Rutte om tafel. Er kan pas mee worden begonnen als er werk is voor die mensen. Anders worden er straks Wajongers goedgekeurd die daarmee met een enkeltje in de bijstand terechtkomen'' ,zei voorzitter Ton Heerts van FNV tegenover de Volkskrant. ,,Sommigen komen dan zelfs helemaal zonder inkomen te zitten, omdat ze wat spaargeld hebben of omdat ze bij hun ouders wonen die een inkomen hebben. Dat gaat levens ruïneren en gezinnen ontwrichten.''


Sociaal akkoord

Klijnsma wil vanaf 2015 alle 240.000 Wajongers herkeuren. Die herkeuring is afgesproken in het sociaal akkoord, dat het kabinet in april heet gesloten met vakbonden en werkgevers. Wie wordt goedgekeurd, verliest zijn uitkering en moet aan het werk. Lukt dat niet, dan wacht de bijstand. Kabinet en sociale partners hebben afgesproken dat er 125.000 extra banen komen voor mensen met een arbeidsbeperking. Klijnsma heeft 100 miljoen euro beschikbaar om de overgang voor hen wat te verzachten.


Hoorzitting Tweede Kamer

Heerts ontkent dat hij het sociaal akkoord achteraf wil aanpassen. Volgens hem is daarin niet afgesproken hoe snel de herkeuring van Wajongers moet plaatsvinden, zei hij in het Radio 1-Journaal. ,,Het gaat om het tempo. Eerst de mens en dan het geld.'' Heerts zal zijn standpunt vandaag naar voren brengen tijdens een hoorzitting van de Tweede Kamer over de participatiewet over mensen met een arbeidsbeperking. Die wet regelt onder meer de herkeuring voor jonggehandicapten. Op de hoorzitting spreken onder meer ook gemeenten, belangenorganisaties en deskundigen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie