of 59185 LinkedIn

FNV wil maximale duur cao sociale werkvoorziening

De heronderhandelingen voor de cao van de sociale werkvoorziening (sw) die per 2019 afloopt, zijn begonnen. Inzet voor de FNV is duidelijkheid over de loonontwikkeling komende jaren en een maximale duur van vijf jaar.

De heronderhandelingen voor de cao van de sociale werkvoorziening (sw) die per 2019 afloopt, zijn begonnen. Inzet voor de FNV is duidelijkheid over de loonontwikkeling komende jaren en een maximale duur van vijf jaar.

Inhoudelijk niet teveel veranderen

‘Hoofdissue voor ons is dat er inhoudelijk niet teveel verandert aan de CAO’, vertelt FNV-bestuurder en onderhandelaar Marco Schipper. ‘Onder meer de senioren-, vakantie- en verlofregeling willen wij ongemoeid laten.’ Schipper legt uit dat de loonsontwikkeling in de cao voor de sw afgelopen jaren parallel liep aan het daarvoor bestemde Lpo-budget (loon-prijsontwikkeling). ‘Als dat budget steeg, steeg het loon altijd evenredig mee. Nu de financieringssystematiek van dat budget gaat veranderen, moeten we ons met de VNG gaan buigen over de vraag of die evenredigheid komende jaren nog haalbaar is.’ De onderhandelaar van de CNV laat weten dat de bonden een gezamenlijke koers varen in de onderhandelingen voor een nieuwe caqao voor de sociale werkvoorziening.

 

‘Strik erom en klaar’

Schipper laat weten dat de eerste procesmatige afspraken tussen de bonden en de VNG zijn gemaakt. ‘De bespreekpunten en de data waarop we gaan onderhandelen liggen op tafel. Schippers laat desgevraagd weten dat de VNG-onderhandelaars niet verrast waren over de inhoudelijke inzet. Op de vraag welke inzet van de VNG hém niet zou verrassen, blijft de vakbondsbestuurder het antwoord schuldig. Een woordvoerder van de VNG laat weten dat de gemeenten zich kunnen vinden in het standpunt van de bonden ‘strik erom en klaar’, aldus de woordvoerder. Of de VNG ook een nieuwe cao met een geldigheidstermijn van vijf jaar ambieert, wil zij nog niet zeggen.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Peter de Groot (SW MEdewerker) op
Ik ben heel blij dat de CNV met idee kwam om elk half jaar met het WML mee te liften.
Dankzij de CNV hebben we nu meer verhoging gekregen in die jaren dan het FNV ond=s Gunde, Fijn dat de FNV het idee van het CNV ook verder wil laten groeien. Jammer dat in dit stuk het CNV ontbreekt. Maar het FNV denkt dat ze de enige bond zijn
Door Anton (raadslid) op
Er zijn 459.000 mensen in Nederland die leven van een bijstandsuitkering, waarvan een groot deel langdurig/structureel.
Meer dan 200.000 mensen in de bijstand hebben een niet-westerse migratieachtergrond met naast taal en cultuur soms ook andere arbeidsbelemmeringen.
Daarnaast zijn er dus 85.000 personen met een WSW-dienstbetrekking. Die hebben een baangarantie vanwege hun arbeidsbeperking.

De WSW zit niet voor niets op slot. Naar schatting hebben 300.000 mensen in de bijstand ook een tijdelijke of structurele arbeidsbeperking.
Velen van hen zouden graag de WSW baangarantie met cao-regeling 2018 hebben.
De vakbond zou zich dus inderdaad vooral sterk moeten maken voor de arbeidsomstandigheden op de werkvloer en de werkdruk binnen de sociale werkvoorziening.
Door Tonny (Laborijn ) op
Laat de bonden de mensen is onder vragen over de werkdruk waar is de bond nou ze zijn toch voor de mensen of wil de bond ook een verklaring afleggen bij de rechtbank Cao over de onderhandelingen heb ik nooit mee ingestemd mens laten stemmen die niet lezen en schrijven kunnen niet moeilijk toch
Door Tonny (Laborijn ) op
Het maakt mij niks meer uit ze laten ons toch voor 100procent werken hier zal de rechtbank nog over buigen zwaar misbruik van een mensen met een beperking huigelaar