of 59244 LinkedIn

FNV wil maximale duur cao sociale werkvoorziening

De heronderhandelingen voor de cao van de sociale werkvoorziening (sw) die per 2019 afloopt, zijn begonnen. Inzet voor de FNV is duidelijkheid over de loonontwikkeling komende jaren en een maximale duur van vijf jaar.

De heronderhandelingen voor de cao van de sociale werkvoorziening (sw) die per 2019 afloopt, zijn begonnen. Inzet voor de FNV is duidelijkheid over de loonontwikkeling komende jaren en een maximale duur van vijf jaar.

Inhoudelijk niet teveel veranderen

‘Hoofdissue voor ons is dat er inhoudelijk niet teveel verandert aan de CAO’, vertelt FNV-bestuurder en onderhandelaar Marco Schipper. ‘Onder meer de senioren-, vakantie- en verlofregeling willen wij ongemoeid laten.’ Schipper legt uit dat de loonsontwikkeling in de cao voor de sw afgelopen jaren parallel liep aan het daarvoor bestemde Lpo-budget (loon-prijsontwikkeling). ‘Als dat budget steeg, steeg het loon altijd evenredig mee. Nu de financieringssystematiek van dat budget gaat veranderen, moeten we ons met de VNG gaan buigen over de vraag of die evenredigheid komende jaren nog haalbaar is.’ De onderhandelaar van de CNV laat weten dat de bonden een gezamenlijke koers varen in de onderhandelingen voor een nieuwe caqao voor de sociale werkvoorziening.

 

‘Strik erom en klaar’

Schipper laat weten dat de eerste procesmatige afspraken tussen de bonden en de VNG zijn gemaakt. ‘De bespreekpunten en de data waarop we gaan onderhandelen liggen op tafel. Schippers laat desgevraagd weten dat de VNG-onderhandelaars niet verrast waren over de inhoudelijke inzet. Op de vraag welke inzet van de VNG hém niet zou verrassen, blijft de vakbondsbestuurder het antwoord schuldig. Een woordvoerder van de VNG laat weten dat de gemeenten zich kunnen vinden in het standpunt van de bonden ‘strik erom en klaar’, aldus de woordvoerder. Of de VNG ook een nieuwe cao met een geldigheidstermijn van vijf jaar ambieert, wil zij nog niet zeggen.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Heinz (Post) op
Waarom moet het toch altijd maanden duren voor dat wij werknemers eens weten waar we staan.
Door M van kampen (Chauffeur) op
Inmiddels april FNV Waar blijft onze nieuwe CA0
Door M van kampen (Chauffeur) op
Inmiddels april FNV Waar blijft onze nieuwe CA0
Door M van kampen (Chauffeur) op
Inmiddels april FNV Waar blijft onze nieuwe CA0
Door Marcel Schipper (Plantzoenmedewerken bjj de Emco groep /Gemeente Coevorden) op
Iedereen moet er op vooruit maar de mensen van de de niet zeker Die hebben toch ook recht op loonverhoging alles is voor die mensen de verzekeringen en de boodschappen net zo duur .ans bij normale mensen in normale bedrijfsleven ik vraag 5 %loon loonverhoging voor de sw mensen hun werk moet ook beloond worden toch doen jullie wat eraan groetjes Marcel
Door Jan (assistent magazijnbeheerder) op
Regels zijn bedacht om mensen in het gareel te houden. Je bent zelf verantwoordelijk voor je doen en laten. Ik ben van onderaan de werkladder begonnen. Heb me zelf opgewerkt. Kansen zien en grijpen en niet zeuren.
Door Tonny (Schoonmaak) op
Als het aan mij licht wordt er géén mens meer aan genomen 15 jaar mag het door gaan met de wsw en dan de deuren dicht
Door MCGB (Kringloop medewerker Atea Breda) op
Het structureel onder betalen (onder minimumloon) van mensen met een beperking en daar maakt Atea Breda op flinke schaal misbruik van.
Mensen met een beperking (dit is heel breed) die soms niet voor zich zelf kunnen opkomen worden bang gemaakt en worden onder druk gezet en dit alles onder de noemer 'beschermde werkomgeving'.
Hier maakt men in de SW in Breda heel 'handig' misbruik van.
Zeggen tegen personeel dat de 55 plus regeling is afgeschaft terwijl dit niet zo is (cao sw bladzijde 16, 4.5.
Personeel de eerste 5 jaar verplicht op minimum loon laten werken zonder groei in salaris een zelf bedachte regel, hier is bezwaar op gemaakt en de 'regel' is sinds een tijd verdwenen maar passen ze af en toe nog wel toe.
En zo zijn er nog een hele hoop voorbeelden.
Tijd voor actie lijkt me zo.
Door Tonny (Laborijn Doetinchem ) op
Wsw bedrijven zijn niet bedoeld voor mensen ww in de bijstand voor mensen met een beperking en ja de wsw bedrijven zullen over 15 jaar op slot zitten gaan de deuren dicht en terecht
Door Peter de Groot (SW MEdewerker) op
Ik ben heel blij dat de CNV met idee kwam om elk half jaar met het WML mee te liften.
Dankzij de CNV hebben we nu meer verhoging gekregen in die jaren dan het FNV ond=s Gunde, Fijn dat de FNV het idee van het CNV ook verder wil laten groeien. Jammer dat in dit stuk het CNV ontbreekt. Maar het FNV denkt dat ze de enige bond zijn