Advertentie
sociaal / Nieuws

FNV: Westland 'meest sociale' gemeente

De gemeente scoort onder andere goed op een toets op verdringing van banen op de arbeidsmarkt.

14 september 2016

De gemeente Westland is de meest sociale gemeente van Nederland. Dat vindt de FNV in haar tweejaarlijkse ‘Lokale Monitor’. Daarin wordt het sociaal beleid van gemeenten getoetst. Aan de monitor deden 144 gemeenten mee.

Amsterdam en Den Haag
In de monitor wordt gekeken hoe gemeenten omgaan met zes punten op het gebied van werk. Bijvoorbeeld beschut werk, de tegenprestatie en de verdringingstoets. Per onderdeel kunnen gemeenten punten scoren. Westland staat met 50 punten bovenaan. De gemeente scoort onder andere goed op een toets op verdringing van banen op de arbeidsmarkt. Onlangs tekende Westland samen met vier andere Zuid-Hollandse gemeenten nog een 'verdringingsprotocol'. Op de tweede plaats staan de gemeenten Amsterdam en Den Haag met 45 punten. Onderaan de lijst bungelen gemeenten als Goes, Borsele en Ermelo die na optellen van de zes scores uitkomen op nul punten. Maar het kan nog minder. Hilvarenbeek krijgt van de FNV -5 punten.


Tegenprestatie
Meer dan de helft van de gemeenten toets niet of nauwelijks of de verplichte tegenprestatie leidt tot systematische verdringing. Dit ondanks de wettelijke verplichting hiertoe. Daarnaast blijkt dat 75% van de gemeenten geen goede ervaring heeft met de verplichte tegenprestatie uit de Participatiewet. Gemeenten zijn wel vrij in hoe dit wordt vormgegeven en eerder bleek al dat gemeenten hier heel verschillend mee omgaan.


Weinig toevoegen
De FNV is fel tegenstander van de tegenprestatie. Volgens de bond zijn er twee soorten werk, vrijwilligerswerk en betaald werk. Een tegenprestatie is alleen toelaatbaar als er sprake is van volledige vrijwilligheid en vrijblijvendheid, aldus de bond. Daarbij moet het ook zo zijn dat de werkzaamheden getoetst zijn op verdringing van betaalde arbeid. Driekwart van de gemeenten die aan de lokale monitor meededen heeft geen goede ervaring met de tegenprestatie. Een kwart vindt het nuttig. 41% vindt dat het ‘weinig toevoegt’ en 13% vindt zelfs dat het meer tijd en/of geld kost.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kaas !


Als werkplicht tot verdringing leidt hebben de uitkeringstrekkers kennelijk niet genoeg gesolliciteerd.

Jan / 65+
Het is ook de meest onverzorgde gemeente het onkruid tiert welig op de straten en ook de gemeente met slechte wegen vol met putten en kuilen tevens is de bestrating een soort stenen die veel lijken op kinderhoofdjes (je rammelt van je fiets af en heerlijk voor rug patiënten)
Janet / beleidsadviseur
#zoontjesfabriek. Volgens mij heb je niet voldoende om je heen gekeken. Het werk is er wel, maar medewerkers worden wegbezuinigd. Vervolgens worden dan mensen verplicht om dat werk tegen een uitkering te gaan doen. En dat principe komt steeds meer voor en dat heet verdringing. En is schadelijk voor alle werkenden.
misstanden
FNV heeft geen onderzoek gehouden op het gemeentehuis zelf, dan zou er een geheel andere conclusie en testuitslag komen. Gemeente Westland gaat namelijk niet goed met zijn eigen werknemers om. Vele hardwerkende goede ambtenaren worden op een smerige manier weg bezuinigd, zodat de top niet functionerende kunnen blijven zitten. Wat overblijft mag drie dubbel zo veel werk verzetten , valt daarbij om, en wordt eveneens de drie gewezen. Bovendien is het zorg beleid wat deze gemeente erop na houdt rond uit schandalig te noemen houd geld over ten koste van de zieken
Bart louwman / consulent
Het onderzoek kan door de gemeenten zelf naar believen ingevuld worden. Ze kunnen zichzelf onbeperkt punten geven. Niemand vergelijkt het met het beleid dat op papier staat, laat staan met de uitvoering in de praktijk.



Zowel in Den Haag als in Amsterdam raken werkenden hun baan kwijt omdat uitkeringsgerechtigden het gedwongen over moeten nemen.
Advertentie