of 63082 LinkedIn

FNV-voorzitter weg bij Witte Tulp

Agnes Jongerius, voorzitter van vakbond FNV, heeft haar lidmaatschap van het comité van aanbeveling van Stichting Witte Tulp, die bijleshulp voor Turkse kinderen verzorgt, opgezegd. Aanleiding hiervoor is een publicatie in Binnenlands Bestuur vrijdag.
41 reacties
Agnes Jongerius, voorzitter van vakbond FNV, heeft haar lidmaatschap van het comité van aanbeveling van Stichting Witte Tulp, die bijleshulp voor Turkse kinderen verzorgt, opgezegd. Aanleiding hiervoor is een publicatie in Binnenlands Bestuur vrijdag.

Streng islamistisch
Uit dit verhaal blijkt dat de Witte Tulp banden heeft met de Turkse Gülenbeweging, een controversiële, streng-islamitische beweging die  mannen boven vrouwen stelt en homoseksualiteit verwerpt. Zo’n zeshonderd kinderen, voornamelijk van Turkse afkomst, krijgen jaarlijks begeleiding en bijlessen van de Witte Tulp. De organisatie krijgt subsidie van de gemeenten Amsterdam, Haarlem en Zaandam.

Máxima

Het Haarlemse SP-raadslid Sibel Özogul verbaast zich in het verhaal in Binnenlands Bestuur over het gemak waarmee de overheid geld geeft aan de Witte Tulp. Özogul heeft zelf ervaren dat de docenten van de Witte Tulp onderscheid maken tussen jongens en meisjes. Een wiskundeleraar in Haarlem geeft alleen les aan jongens, aldus Özogul. Het Haarlemse raadslid zegt ook dat vanaf de middelbare-schoolleeftijd leerlingen verdeeld zijn in jongens- en meisjesgroepen. Toen prinses Máxima echter op bezoek kwam, moesten de kinderen door elkaar heen gaan zitten, aldus Özogul.

Geen bezwaar

De onderwijswethouders van Amsterdam, Haarlem en Zaanstad zeggen in het artikel geen bezwaar te hebben tegen de banden van de Witte Tulp met de Gülenbeweging. De Haarlemse wethouder Jack van der Hoek (D66): ‘De gemeente Haarlem gaat ervan uit dat het kader van de Witte Tulp door de Gülenbeweging beïnvloed is.’ Corrie Noom (PvdA), Onderwijswethouder in Zaandam: ‘Dat er een gescheiden aanbod is voor jongens en meisjes, vinden wij niet bezwaarlijk.’   

Heroverwegen

Agnes Jongerius heeft direct de banden verbroken met de Witte Tulp toen Binnenlands Bestuur haar confronteerde met de banden tussen de Gülenbeweging en de Witte Tulp. Alexander Rinnooy Kan, SER-voorzitter en ook lid van het comité van aanbeveling van de Witte Tulp, zegt dat de ‘berichten over banden met de Gülenbeweging voor mij serieuze aanleiding zijn om mijn lidmaatschap van het comité van aanbeveling te heroverwegen’.

Lees hieronder het hele artikel Bijles in naam van Allah uit Binnenlands Bestuur 46 van vrijdag 19 november 2010.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Adrie (sportmen) op
Bijdrage van de heer Fetfullah Gulen aan integratie groot goed.
Kiijk naar deze links. Krijg tranen in mijn ogen.

http://www.youtube.com/watch?v=YqDxYbtH3vA&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=pi8BtKuTJ4g&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=wQRVqu8ozGU&feature=related
Door knol (kunstenaar) op
Gülenbeweging financiert onderzoek KU Leuven
Omstreden Turkse moslimbeweging krijgt vandaag leerstoel aan Leuvense universiteit
dinsdag 07 december 2010Auteur: Pieter Lesaffer Reageer9 Aanraden 18 Delen Bewaar Corrigeer E-mail Print
Fethullah Gülen. rr


VorigeVolgende

Lees ook

Wie is Fethullah Gülen?
BRUSSEL - Met de Lucernacolleges heeft de Turkse Gülenbeweging al een plaatsje in ons secundair onderwijs veroverd. Nu maakt ze de overstap naar het hoger onderwijs, via de ‘Fethullah Gülen leerstoel voor interculturele studies'. Wereldwijd ligt de beweging onder vuur.

Van onze redacteur

‘Dit is een leerstoel zoals een andere.' Emmanuel Gerard, decaan van de faculteit Sociale Wetenschappen, ziet geen graten in dit initiatief, dat vanavond aan de KU Leuven wordt voorgesteld. ‘Zoals een bedrijf in de farmaceutische wetenschappen geld geeft om een bepaalde aandoening of geneesmiddelen te onderzoeken, zo vraagt ook hier de geldschieter om onderzoek te doen naar een bepaald onderwerp, in dit geval interculturaliteit. De inhoud daarentegen bepalen de onderzoekers in alle vrijheid, en ze werken volledig volgens de academische standaarden.'
Door yacob (koelkast reparateur) op
Fethullah Gülen is een omstreden islamitisch prediker en de leider van de Gülen-beweging in Turkijke, die ook in Nederland duizenden aanhangers heeft. Zij zouden de grootste Turkse beweging in Nederland vormen en zijn vooral actief in het onderwijs. Volgens zijn aanhangers is Gülen een gematigde moslim, die staat voor dialoog en samenwerking. Volgens Turkije-kenners heeft hij echter een dubbele agenda. Gülen zou niet streven naar dialoog, maar naar islamisering van de samenleving. En op zijn scholen zouden kinderen worden geïndoctrineerd. Organisaties in Nederland die zijn gedachtegoed verspreiden hebben de afgelopen jaren tonnen subsidie ontvangen. INTERVIEWS met: - hoogleraar Turkse talen en culturen Erik Jan Zürcher. Volgens hem hebben het Cosmicus College in Rotterdam, de Stichting Dialoog Academie, de Time Media Group en de vereniging voor jonge Turkse ondernemers HOGIAF, banden met de beweging van Fethullah Gülen; - Turkse journalist Hikmet Cetinkaya, die al meer dan dertig jaar onderzoek doet naar Fethullah Gülen. Hij zegt dat Gülen streeft naar het invoeren van de sharia volgens Aziatisch model; - (anoniem) oud-medewerker van een Turks internaat in Nederland. Volgens hem streeft de beweging naar de islamisering van Nederland; - Mustafa Ayranci, voorzitter Nederlands-Turkse Arbeidsvereniging, die ook gehoord heeft van de indoctrinatie op de Turkse internaten; - Gükan Celik, voorzitter Dialoog Academie, die ontkent dat zijn organisatie gelieerd is aan de beweging van Fethullah Gülen. SHOTS: - documenten over Gülen op de website van de Dialoog Academie alsook een verslag van een reis naar Turkije met bezoek aan organisaties van de Gülen-beweging; - reacties (tekst) van Time Media Group, HOGIAF en Cosmicus College, waarin ze ontkennen banden te hebben met Fethullah Gülen; - filmpje op de website van het Cosmicus College van de opening van het nieuwe gebouw door toenmalig minister Van der Hoeven van Onderwijs. ARCHIEFMATERIAAL: Gülen samen met paus Johannes Paulus II; anti-westerse preek van Gülen; NOS Journaal in 1990 over oprichting Turks internaat in Nederland. STUDIOGESPREK met Kamerleden Sadet Karabulut van de SP, zelf van Turkse komaf, en Halbe Zijlstra van de VVD. Volgens Karabulut lijkt de beweging naar buiten toe de integratie te bevorderen, maar ze is eerder uit op het bevorderen van segregatie. Zijlstra en Karabulut willen dat minister Vogelaar van Integratie dit laat onderzoeken. Ze pleiten ook voor stopzetting van subsidies. Volgens Zijlstra dient ook de geheime dienst AIVD er vanuit veiligheidsoverwegingen naar te kijken. :
Door Aad (vrijwillerger) op
Het CDA zit nou eenmaal vuistdiep in die Turkse sekte. En dat geldt niet alleen met betrekking tot lokale CDA-politici met een Turkse achtergrond. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de nauwe banden tussen landelijke CDA-kopstukken en de Gülen-organisatie HOGIAF:
www.hogiaf.nl... (Balkenende en Verhoeven staan niet alleen op de covers van het HOGIAF-blad, maar onderhouden er ook nauwe banden met HOGIAF)
www.hogiaf.nl... (nog een CDA-apparatsjik: Europarlementariër Ria Oomen)
Maar de andere partijen zijn zeker niet schuldloos. Zo hebben gemeenten de Gülen-scholen (en internaten) naar aanleiding van een gezamelijk voorstel van PvdA-Kamerlid Khadija Arib en toenmalig GroenLinks-Kamerlid Mohamed Rabbae honderden miljoenen euro's subsidie gekregen
Door faik (horeca ondernemer) op
Ik heb net via een abi boeken van de heilige heer Gulen gekocht geen sclechet boeken hoor.
Maar ze willen mij ook lid maken voor de zaman krant in eenkeer veel geld.
Dat ga ik niet doen,
Faik
Door Cihad (fethullahci-seriatci-mhpli ) op
nida...
ik weet wie je bent. je bent zeer actief binnen Fethulalh beweging. Kijk naar professor Bruinessen. Hij zegt dat witte Tulp op islamitische broederschap lijkt.
groeten,
Door nida (projectleider) op
zie reactie www.stichtingwittetulp.nl

dat ziet er vertrouwder uit!!! dan de tekst van een schrijver die de stichting niet eens heeft bezocht. En een mevr. Ozogul die de enige is en ziet wat zij wil zien en er maar iets van maakt.
Door Bayrak op
Ik snap niet dat er mensen van Witte Tulp aan schade beperking doen door hier mensen dingen te vertellen onder Nederlandse namen. Jullie vallen door de mand. Wacht maar even tot het rapport uit is. Dan zijn jullie drukker bezig. Nederlanders houden zich niet bezig met Gulen, jullie posten het hier veels te uitgebreid. Het is even afwachten op het rapport dus.
Door mark op
wie is de heer Gulen.

"Het idee van Fethullah Gülen inzake ‘begrip, tolerantie en iedereen te aanvaarden in diens eigen hoedanigheid’ is erg evident. Dit zijn echt heel mooie en broodnodige idealen. Men moet niet trachten de ander door middel van dwang te veranderen. Terwijl dit momenteel maar al te vaak gebeurt. Er zijn veel mensen die, handelend vanuit een zendingsdraag, iedereen naar eigen voorbeeld wensen te veranderen." Prof. dr. Annemarie Schimmel, Duits Arabist

"De zeer geachte heer Fethullah Gülen is werkelijk een voorbeeld van vrede, tolerantie en de gemeenschappelijke universele waarden die zowel staatshoofden als de hele mensheid bindt. Wij houden allemaal van hem en respecteren hem." Patriarch Bartholomeos

"De ideeën van Fethullah Gülen zijn zeer belangrijk voor de Westerse wereld. Hij zorgt er voor dat de mens centraal staat in zijn doen. Zijn werk laat zien dat hij tegen oorlogen is en juist een bijdrage levert aan de wereldvrede." Dries van Agt, voormalig minister-president

"De heer Gülen heeft aangetoond dat de Islam gepaard kan gaan met moderniteit, democratie en vooruitgang." Bülent Ecevit, voormalig premier van Turkije

"Gülen heeft zijn leven gewijd aan het vinden van oplossingen voor maatschappelijke kwalen en geestelijke behoeften. Hij stelt zich open voor de hele mensheid en zet zich fel af tegen onrechtvaardigheid." Prof. dr. Thomas Michel, Secretaris-Generaal departement interreligieuze dialoog van het Vaticaan


meer info
-http://www.fethullahgulenforum.nl/index.html
----------------------------------------------------------
Door henk w. (adviseur) op
Er zijn mensen die altijd negatief zijn voor de initiatieven van de allochtonen, ze mogen niks doen als ze slecht doen hebben ze terecht bezwaar, maar ook als ze voor de samenleving iets goeds willen doen, hebben ze onterecht bezwaar. Voor de goede initiatieven zijn er altijd obstakels.

Iedereen spreekt met de bewondering over de initiatieven van de moeder Theresa in India. Maar als moslims iets goeds willen doen dan zijn sommige mensen in de war want ze kunnen niet meteen tegen spreken, dan gaan ze het meteen stigmatiseren over de vrouwen, homo’s enz. dat is de makkelijkste weg om iemand zwart te maken.

Wat moeten ze anders, zeggen:
• Turkse stichting neemt initiatieven om vroegtijdige school verlaters te voorkomen. Zo dat ze niet op straat terecht komen, zo dat ze diploma kan halen. Zodat ze niet bijstand hoeven aankloppen.
• Turkse stichting neemt initiatieven om kinderen naar wetenschap te stimuleren voor de doeleinden hebben ze in Amsterdam grote internationale wetenschap festival georganiseerd.
• Turkse stichtingen die geïnspireerd zijn door de heer Gulen streeft voor tolerante samenleving verzoening tussen verschillende mensen met verschillende achtergronden.
• Turkse stichtingen die geïnspireerd zijn door de heer Gulen streeft voor meer succesvolle Turkse bedrijven meer handel tussen Turkije en Nederland. Zodat het goed bijdraagt voor de Nederlandse economie, zodat ze in plaats van ww te gaan, nog voor tientallen mensen werk kunnen bieden.
En nog veel meer..
En ze proberen ook altijd andere mensen die anders denken hierover ook onder de druk te staan zodat ze niet anders dan zij denken anders worden ze ook gestigmatiseerd.


Ik snap sommige mensen in Nederland niet want wat de allochtonen doet is altijd slecht, het maakt niet uit wat.

Als allochtone kinderen overlast doen in de straat grote probleem, maar voor de oplossing mag ze zelf niet initiatieven nemen.
Zij moeten belasting betalen, maar ze mogen niet gebruik maken van het subsidie ( ondanks merendeels, ze zelf bekostigen).

Gelukkig denkt niet iedereen zo. Het is altijd gedoe rondom de goede initiatieven,