Advertentie
sociaal / Nieuws

FNV-voorzitter Heerts: miljardenmeevaller terug naar zorg

De meevaller van 2 miljard in de zorg moet terug naar de zorg, vindt FNV-voorzitter Ton Heerts.

27 mei 2015

De twee miljard die minister Schippers minder heeft uitgegeven aan de zorg dan gepland, moet zo snel mogelijk terug worden gegeven aan de zorg, vindt FNV-voorzitter Ton Heerts.

Gemeenten uitgeknepen

`Door kabinetsbezuinigingen verliezen tienduizenden zorgmedewerkers hun werk, raken kwetsbare mensen hun zorg kwijt en ontstaan er dagelijks onveilige situaties. Gemeenten worden uitgeknepen terwijl nu blijkt dat er bij Schippers - net zoals bij zorgverzekeraars - miljarden euro's op de plank liggen. Dit is geld voor zorg en dat moet aan zorg worden besteed,' aldus Heerts.

Gevolgen van zorgbeleid

Zorgmedekwerkers presenteerden op woensdag 27 mei een rapport over de gevolgen van het zorgbeleid sinds 2015. Het kabinet heeft zorgtaken overgeheveld naar gemeenten en bezuinigt tegelijkertijd fors in onder meer in de ouderenzorg, jeugdzorg, gehandicaptenzorg en de geestelijke gezondheidszorg. De zorgmedewerkers vragen de Tweede Kamer om minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn ter verantwoording te roepen. De zorgmedewerkers stellen op basis van het rapport dat het nieuwe zorgbeleid faalt. Ze zijn onlangs de Volkspetitie `Red de Zorg' gestart nadat de overheid weigerde om aan eisen voor goede zorg tegemoet te komen. Prominente Nederlanders keren zich vandaag in een gezamenlijke advertentie ook tegen de bezuinigingen in de zorg. Veel Nederlanders, onder andere Humberto Tan, Paul Witteman, Freek de Jonge en Albert Verlinde, roepen op om de volkspetitie Red de Zorg te tekenen.

Onmiddelijk stoppen
Heerts meent dat de zorg voor de meest kwetsbare mensen in onze samenleving in rap tempo wordt afgebroken. 'Minister Schippers heeft de bezuinigingen altijd verkocht als noodzakelijk, want de zorg is te duur. Nu blijkt zij, net als vorig jaar, miljarden over te hebben. De FNV eist dat bezuinigingen onmiddellijk stoppen en in de zorg wordt geïnvesteerd.'

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Tranendal
Eigenlijk kun je niet spreken van een meevaller, maar van een kleinere tegenvaller. Ons begrotingstekort is nog steeds zorgwekkend hoog.
loek / v.m. jur.medew. gsd
@Tranendal. Bedoelt u dat de meevaller door Dijsselbloem is doorgeschoven naar de De Wetstraat in Brussel? Van het begrotingstekort komen we niet meer af tenzij een groot aantal winstgevende bedrijven zoals zorgverzekeraars genationaliseerd worden. Dat zelfs zal vermoedelijk onvoldoende zoden aan de dijk zetten want de EU is, in navolging van de USA, in principe een zwart gat waar we sedert 1985 in sneltreinvaart in verdwijnen. De klappen komen nog.
Charles / ambtenaar
Als er bezuinigd moet worden omdat de zorg te duur is en je houdt geld over, dan heb je je bezuiningingsdoelstellingen gehaald en de zorg goedkoper gemaakt. Als je dit dan weer in de zorg stopt, wordt de zorg toch weer net zo duur als voorheen, toch?
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
"Meevaller terug naar de zorg"?!?!?!? Heeft de bezuiniging eindelijk effect, wordt dit weer teniet gedaan! Als ik geld heb bespaard op het wagenpark door 15 auto's minder aan te schaffen, ga ik dat nu toch ook niet alsnog doen!?!?! TENZIJ!!! dit direct ingezet wordt waar het dwingend noodzakelijk is. M.a.w. niet naar de boven- en tussenlagen, maar naar de echte handjes aan het bed en dan bedoel ik zelfs niet de gedimplomeerde spuitenzetters, maar degenen die nog maar een half uurtje hebben om iemands huis te poetsen of de hand vast te houden als warmte met een demente bejaarde omdat de eigen jeugd dit niet meer doet|geen gelegenheid hiervoor heeft... De zorg is in de loop der jaren in extreme mate duurder geworden en verre van beter. Zorgboerderijen worden uit de grond gestamd om maar te kunnen innen. De bejaardenhuizen van vroeger waarin de mens nog echt mens mocht zijn, van voor de meten-is-weten-doorvoering. Ik ken het omslagpunt nog goed en het was zichtbaar in de ogen van oma; eerst was ze gelukkig op haar kamertje, kijkend naar buiten, de zuster die langskwam en haar meenam naar de gezamenlijke ruimte, om de dag werd ze gewassen, naar het toilet wanneer ze aangaf te moeten. Het was geen hoogdravend iets en zonder al teveel medische poespas. Een aantal jaren later - "er waren nieuwe mensen gekomen en allemaal regeltjes" wilde ze gaan, nog niet eerder had ze zoveel pijn en eenzaamheid gevoeld; "lieve, laat mij maar gaan, ik ben niet langer gewenst". Ik heb gebruld, hopelijk begint de overheid hier ook eens mee! Het gaat in gevallen niet om statistieken maar om eenvoudige warmte en ook zonder diploma's is dit heel goed te geven!
Advertentie