Advertentie
sociaal / Nieuws

Filmpjes in plaats brieven voor Eindhovense gehandicapten

Meerdere gemeenteraadsfracties in Eindhoven werken samen aan een voorstel om filmpjes in te zetten voor de communicatie met inwoners met een lichte verstandelijke beperking en laaggeletterde burgers. Die moeten een stuk begrijpelijker worden dan de met ambtelijke taal doorspekte brieven die de gemeente nu nog stuurt.

27 augustus 2018
handicap.jpeg

Meerdere gemeenteraadsfracties in Eindhoven werken samen aan een voorstel om filmpjes in te zetten voor de communicatie met inwoners met een lichte verstandelijke beperking en laaggeletterde burgers. Die moeten een stuk begrijpelijker worden dan de met ambtelijke taal doorspekte brieven die de gemeente nu nog stuurt.

Wakker geschud

Het raadsvoorstel in voorbereiding is het resultaat van een middag sparren tussen de gemeenteraad en een klankbordgroep van licht verstandelijk beperkte Eindhovenaren met communicatie als thema. Daarbij bleek vorige week dinsdag dat die doelgroep geen hout snapt van de meeste brieven de gemeente verstuurt. ‘Als je daar vervolgens vragen over stelt gebeurt er meestal nog niets’, vertelt 50Plus-fractievoorzitter Ruud van Acquoij, tevens vader van een zoon met een verstandelijke handicap die ook meedeed aan de . ‘Iedereen werd tijdens die sessie in ieder geval goed wakker geschud.’

Beter geholpen met beeld

CDA-raadslid Christo Weijs is direct aan de slag gegaan met de voorbereiding van een motie. ‘Wanneer je kijkt naar de gemeentelijke webpagina, zie je dat er ontzettend veel op schrift staat. Dat is hopeloos voor laaggeletterden en mensen met een verstandelijke beperking’, aldus Weijs. ‘Die doelgroepen geven aan dat zij veel beter geholpen zijn met beeld.’ Weijs verwacht bovendien dat jongeren in groten getale de voorkeur geven aan bijvoorbeeld een Youtube-fimpje.

Briefteksten zo eenvoudig mogelijk

‘Als communicatieformat denk ik bijvoorbeeld aan een animatiefilmpje dat uitleg geeft bij producten waar de doelgroep veel gebruik van maakt. Een andere mogelijkheid is om gepersonaliseerde brieven te voorzien van een QR-code waardoor je gebruik kan maken van een voorleeshulp.’ Bij de gemeente Eindhoven is al een taskforce Klare Taal bezig om de briefteksten zo eenvoudig mogelijk te maken, vertelt hij. ‘Als die teksten ook kunnen worden voorgelezen moet de communicatie al een heel stuk begrijpelijker worden.’ Weijs verwacht dat er over drie weken een voorstel kan worden ingediend. Daarvoor is volgens hem veel enthousiasme onder andere partijen in de Eindhovense gemeenteraad.  

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jacques de Wit / Creative
Filmpjes gaan vaak te snel en je kan ze moeilijk stilzetten. Als je ingewikkelde tekst voorleest, blijft het ook nog steeds ingewikkelde tekst. Kijk daarom eens op https://Steffie.nl of https://Leerzelfonline.nl. Daar staan voor gemeentes tal van oplossingen om kwetsbare mensen om te leren gaan met DigiD of om contact te leggen met de gemeente.
Zandkruuer
Dit is een middel uit het tijdperk 'Alles moet mogen, alles moet kunnen'. Zet liever in op subsidie voor begeleiding en (mantel-)zorg aan mensen met een lichte verstandelijke beperking, leesblindheid en/ of dyslexie. Ze zullen op het gebied van wonen, werk, inkomen en andere contacten met overheden vaker begeleiding nodig hebben. En mensen die niet willen maar wel kunnen lezen: zij zullen geen moeite meer doen om te leren lezen als alles in hapklare brokken geserveerd wordt. 'Geef ze geen vis, maar geef ze een hengel'!
Advertentie