of 59250 LinkedIn

Extra taken komen bij vrouwen terecht

Gemeenten kunnen hierop inspelen door bijvoorbeeld tijdens het keukentafelgesprek te informeren of de vrouwelijke mantelzorger de zorg kan delen met een man. Op die manier wordt de gedachte dat eerder naar vrouwen gekeken doorbroken, aldus Mezzo.

De Participatiemaatschappij komt voor een onevenredig groot deel terecht op de schouders van vrouwen. Dat denkt zowel een meerderheid van de vrouwen (86%) als ook ruim de helft (53%) van de mannen die nu al mantelzorg verlenen. Dit blijkt uit een Nationaal Mantelzorgpanel van Mezzo, de vereniging van mantelzorgers en vrijwilligerszorg. 

Tevreden
Driekwart van de mantelzorgers vindt dat zowel mannen als vrouwen moeten bijdragen in de zorg voor een ander, maar de verwachtingen zijn dus anders. Van de mantelzorgende mannen is 83% op dit moment tevreden over de verdeling van de zorgtaken in uren tussen mannen en vrouwen. Bij de vrouwen die mantelzorg verlenen is 53% tevreden. Wat verder opvalt, is dat vrouwelijke mantelzorgers vinden dat van hen meer wordt verwacht door familie (69%), zorgprofessionals (46%) en ook door gemeenten (49%) dan van mannen.

Gemeenten kunnen hierop inspelen door bijvoorbeeld tijdens het keukentafelgesprek te informeren of de vrouwelijke mantelzorger de zorg kan delen met een man. Op die manier wordt de gedachte dat eerder naar vrouwen gekeken doorbroken, aldus Mezzo. Bovendien komt dan het idee van ‘mantelzorg delen’ aan de orde, iets wat nu nog weinig gebeurt. 65% van de respondenten uit het Mantelzorgpanel deelt de zorg nu niet met anderen. Terwijl het delen van zorgtaken als bijkomend effect heeft dat de taken langer volgehouden worden.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door A. Wilemsen op
Een meerderheid DENKT dat maar IS het ook zo?