of 59162 LinkedIn

Extra geld voor Tilburgse gedupeerden chroom-6

De gemeente Tilburg keert eenmalig 500 euro uit aan mensen die op de voormalig NS-werkplaats in de stad in contact zijn geweest met het gevaarlijke antiroestmiddel chroom-6.
1 reactie

De gemeente Tilburg keert eenmalig 500 euro uit aan mensen die op de voormalig NS-werkplaats in de stad in contact zijn geweest met het gevaarlijke antiroestmiddel chroom-6. De gemeente heeft dat besloten vanwege de voortdurende onzekerheid over de exacte oorzaak van hun gezondheidsklachten.

Oude treinstellen 

In totaal achthonderd betrokkenen komen in aanmerking voor de uitkering. De mensen werden tussen 2004 en 2011 als werkloze door de gemeente aan het werk gezet bij de NS in Tilburg. Op de NS-werkplaats werden oude treinstellen geschuurd. In de oude verflagen zat zeer waarschijnlijk chroom-6 dat is vrijgekomen tijdens de werkzaamheden. Veel betrokkenen kampen sindsdien met gezondheidsklachten.

 

Jaarlijkse vergoeding

Een eenmalige uitkering komt bovenop de jaarlijkse vergoeding van 385 euro die de gemeente vanaf 2016 uitkeert aan 620 betrokkenen. Die tegemoetkoming is gebaseerd op het minimale eigen risico voor ziektekosten.

 

Onderzoek RIVM

De gemeente en de gedupeerden wachten op de uitkomsten van een onderzoek dat het RIVM uitvoert. Wethouder Erik de Ridder noemde het dinsdag vreselijk frustrerend dat de betrokkenen zich zo lang zorgen maken. Tilburg benadrukt dat de uitkering niet betekent dat de gemeente onjuist heeft gehandeld. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Het probleem van de getroffen mensen is duidelijk en moet worden opgelost.
Maar we hebben het zakelijk gezien voor de gemeente wel over:
800 (of ook 620?) x E 500 = E 400.000/E310.000 eenmalig en
620 x E 385 = E 238.700 structureel.

Als je dit soort bedragen uitbetaalt of uit moet betalen dan kan je met droge ogen niet meer beweren dat je verantwoordelijkheid niet verder reikt dan alleen morele verantwoordelijkheid.